Oceni objavo

Vojniški vinogradniki na strokovnem izletu

Trta po letošnjih vremenskih ujmah – pozebi, toči, silovitih nalivih, plazovih, rastlinskih boleznih (peronospora, oidij, zlata rumenica) – zasluženo počiva. Za vinogradniki je res zahtevno leto.

Zdaj pa je čas za dobro voljo – druženje! Med to spada tudi vsakoletni izlet – strokovna ekskurzija. Letos nas je pot vodila na južnoštajersko vinsko cesto v Avstrijo. Slovensko vinsko cesto (Svečina) smo obiskali že pred leti. Ogledali smo si zanimivo gričevnato pokrajino ter obiskali štajersko tržnico Vinofaktur. Tu združeni vinogradniki tržijo pretežno »suha« vina in ostale kmetijske pridelke. Na vinarski domačiji Schneeberger so nam strokovno predstavili svojo dejavnost. Njihova vina in domače mesnine so bile odlične!

Na kratko smo si ogledali še glavno mesto avstrijske Štajerske, Gradec. Spet smo preživeli lep, predvsem pa poučen izlet. To je tudi motiv – cilj tega vsakoletnega projekta.

V 20 letih smo obiskali vse vinorodne dežele Slovenije, pokukali pa tudi v sosednje Hrvaško, Madžarsko in Avstrijo. Z zanimanjem smo si ogledali številne vinograde, zidanice, kleti, kulturne spomenike, sakralne objekte … Videli in izvedeli smo vedno nekaj novega. Srečali smo se z vinogradniki in vinarji, ki so nam svetovali iz lastnih praktičnih izkušenj. Znanja ni nikdar dovolj! Poizkusili smo najrazličnejša vina glede na sorto, pokrajino, lego vinograda. In navadno po poti domov ugotavljali, da so vojniška vina tudi dobra – odlična!

Trud organizatorjev je bil bogato poplačan. Na pot smo se včasih odpravili tudi z dvema avtobusoma! Pa drugo leto spet na pot!

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

 

Oglejte si tudi