Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
9°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Vojničani obujajo – ohranjajo stare ljudske šege/običaje

Med temi je tudi običaj licitacije – prodaje svinjskih krač, mesnih izdelkov na god svetega Antona. Skupina pod vodstvom organizatorja Mirka Krašovca se je kot že večkrat v isti sestavi tega projekta lotila tudi letos. Lahko bi rekli, da je to postalo že tradicionalno!

Organizatorji so zbrali kar lepo število prekajenih svinjskih krač. Na god sv. Antona (priprošnjika za zdravje živine) jih je v cerkvi svetega Jerneja blagoslovil domači župnik Anton Perger. Pri vseh treh mašah v nedeljo pa so krače z licitacijo ponudili v odkup. Zbrani denar, 447 eurov, pa se bo porabil za plačilo projektorja za cerkvene pesmi.

 

Svetnika Antona slikajo s prašičkom. To naj bi ponazarjalo zbiranje svinjskega mesa in klobas. Zato so mu preprosti ljudje tudi rekli, da je zavetnik svinjskih pastirjev, imenovali pa tudi »KRAČJEK«, za god poleti pa »SOLATJEK.« Izkupiček od prodanega mesa, klobas, svinjskih krač so porabili za prizadete otroke, šolanje revnih otrok, dobre namene in cerkvene potrebe. V res stari knjigi pa beremo, da so v enem kraju/fari to, zanimivo, porabili za ostarele/bolne hlapce in dekle, ki so jih brezvestni gospodarji vrgli na cesto. Postali so berači, občinski reveži. Socialnega in pokojninskega zavarovanja takrat še niso poznali.

 

Organizatorji, ki so v ta projekt vložili veliko truda, so se v res mrzlem nedeljskem jutru pred cerkvijo sv. Jerneja s svojimi dobrotniki (darovalci in nato kupci krač) pogreli z vročim kuhanim vinom. Še bolj pa jih greje misel, da so opravili dobro delo. Letos za projektor, v prejšnjih letih pa za obnovo orgel pri devici Mariji (orgle so ene najstarejših v Sloveniji), nabavo varnostne kamere, drugo leto pa za ... ? PRIDRUŽITE SE TUDI VI.

                                                                  

Pavle Leskovar        

Oglejte si tudi