Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Vinska kraljica bo osemnajstič obiskala Vojnik

Nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije – Radgonski sejem je za vinsko kraljico letos izbral SANJO FERJANIČ iz Vipavske doline. Projekt poteka že 27. zapored. Vinska kraljica mora dokazati veliko ljubezen do vinogradništva in vinarstva, da zna v letu, ko je izbrana, širiti kulturo vinogradništva in vina doma ter v svetu.

Vojniški vinogradniki smo veseli in ponosni, da smo redni sponzorji tega projekta. Vinska kraljica Slovenije nam namreč s svojo prisotnostjo in z lepo, izbrano besedo popestri ter obogati naše javne prireditve. To so: Praznik vina, salam in kruha s podelitvijo priznanj, Blagoslov mošta – martinovanje, slovesna trgatev TRTE (potomke trte z Lenta) pri občinski stavbi. Trta je bila posajena 11. junija 2005, istočasno s simbolom Slovenije lipo, ki so jo posadili člani Turističnega društva Vojnik. Trta nas vsako leto preseneti z bogato letino – lani z rekordnimi 147 grozdi, med njimi je bil eden s težo preko 1000 gramov, v skupni teži pa je trta dala 76,4 kg grozdja. Cel kompleks s posajeno trto, lipo, sadnim vrtom s spominskim obeležjem ter obnovljeno društveno kletjo sestavlja res lep ambient. Tu je primeren prostor za razne dogodke, srečanja, protokolarne zadeve …

Obisk vinske kraljice je za Vojničane lep, tudi kulturni dogodek. Priljubljeni domači župnik Anton Perger je velik podpornik društva. Verjetno še ni pozabil vinske kraljice Karoline Kobal iz Vrhpolja v Vipavski dolini. Na blagoslovu mošta – martinovanju leta 2009 je pri obredu prebrala berilo za to priložnost.

Izbrani prizadevni člani društva imajo vsako leto čast, da so prisotni na kronanju v Radencih. To je zanimiva nagrada za njihov trud v društvu, da so lahko prisotni na res vrhunskem dogodku. Letos je ta čast doletela podpredsednika društva Franca Bezovška in njegovo ženo Tanjo. V njuni zidanici v Malih Dolah je bil 23. junija 2003 tudi ustanovni občni zbor društva. Franci je bil idejni pobudnik ustanovitve. Radi zapišemo, da je Franc Bezovšek na kronanju osebno na odru čestital novi vinski kraljici ter jo povabil v Vojnik.

Franc Brezovšek je tudi podpredsednik Konjerejskega društva – mogoče pa bo še kdaj s konjsko vprego in kolesljem pripeljal vinsko kraljico na prireditveni prostor, kot že večkrat do sedaj.

Pa končajmo ta zapis z društvenim sloganom: PIJ MALO, PIJ DOBRO!

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Tanja Bezovšek, splet, siol.net

 

Oglejte si tudi