Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

V društvu kmetic Meta je vedno pestro

Resda malokdaj pišemo članke v Ogledalo, vendar se lahko pohvalimo, da se pri nas dogodki hitro vrstijo eden za drugim.
Že  lani na vseslovenskem shodu kmetov ( sodelujemo skoraj vsako leto pri pogostitvi ) smo bile pobudnice za srečanje kmetic celjske regije, kar so vse takratne udeleženke z veseljem podprle, vključno z našo mentorico Vesno Mihalič.  Tako smo se takoj po novem letu dobile predsednice dvanajstih društev kmetic in nekaj  mentoric  na sestanku v predavalnici  KGZS  v Celju.  Bistvo srečanja je bilo medsebojno spoznavanje in izmenjava izkušenj.  2. 10. letos bomo  pripravile srečanje

v  Vojniku v večjem obsegu. Imele bomo mašo s celjskim škofom dr. Stanislavom Lipovškom in pod šotorom družabno-zabavni program.

S stranko NSi smo skupaj pripravili proslavo ob materinskem dnevu in pogostile stanovalce Špesovega doma   na belo nedeljo.

Spomladi smo imele tudi dve predavanji: kompostiranje organskih odpadkov in priprava sadik za spomladansko zasaditev. Predaval nam je g. Igor Škerbot, specialist za zelenjadarstvo in okrasne rastline.

Opravile smo že dva tečaja, in sicer o pripravi enolončnic, pri katerih uporabimo domače surovine, ter o izdelavi pletenic, katerih specialist je naša članica Fanika Korošec, sicer dobitnica dveh znakov kakovosti na ocenjevanju dobrot iz slovenskih kmetij na Ptuju. Tretji tečaj letos pa bo še v septembru - predelava mleka za domače potrebe.

Naša strokovna ekskurzija je tokrat vodila  v severno Primorsko. Najpej smo se ustavile na kmetiji Malenščevo, kjer imajo 15 hektarjev vinograda, dve vinoteki (eno v Ljubljani, drugo v Škofji Loki), kmečki turizem, klavnico in predelavo mesa. Rdeče vino zorijo v hrastovih sodih, belo pa v cisternah. Te cisterne imajo na pokrovu vgrajeno  napravo za doziranje živilskega dušika. Ko se cisterna prazni, se ta prazen prostor zapolni s tem dušikom  in zaščiti preostalo vino. Z vodičko smo si ogledale še staro Gorico, se povzpele na Sveto goro, kjer nam je maševal pater  Zdravko Jakop (rojak iz Vitanja).  Pri Čebronovih v Volčji Dragi smo z zanimanjem pogledale pridelavo zelenjave v rastlinjakih, katero prodajajo v lastni trgovini v Šempetru.

Naša druga karavana  (tudi  70 udeležencev ) je krenila  na Kope, potem peš na Ribniško kočo in nazaj. Po pohodu smo se ustavili pod Kopami na nad. višini 700 m na ekološki, turistični in učni kmetiji Lešnik. Imajo tudi lastno gozdno učno pot, predelavo zelenjave in mesa ter urejene bivalne in družabne prostore na kozolcu. Pod tem kozolcem smo imeli piknik in  prijetno druženje, s katerega smo se dobre volje vrnili pozno zvečer.

Za jesensko-zimski čas imamo še dosti načrtov. Ponovno bomo organizirali delavnice in morda za razvedrilo v dolgih zimskih večerih tudi plesni tečaj.  Pridružite se nam, še posebej  tiste žene in dekleta, ki se dejansko ukvarjate z kmetijstvom. 

 

Marija Žerjav   (031 290 233)

Oglejte si tudi