Oceni objavo

Tradicija žegnanja konj na Frankolovem

Kljub letošnjemu kar precej deževnemu novembru se je v nedeljo, 12. novembra 2023, sonce smejalo konjenikom in organizatorjem, Turističnemu društvu Frankolovo, ki so letos pripravili že 21. Martinov blagoslov konjev.

Kot vemo iz zgodovine, je v rimskih časih skozi Frankolovo vodila cesta Dunaj Trst, zato je velika verjetnost, da je po tej cesti na konju jezdil tudi sv. Martin. Zato pri nas v njegov spomin blagoslavljamo konje na nedeljo, ki je najbližja njegovemu godu.

Predsednica društva je pozdravila vse navzoče: podžupana občine Damjana Muzla, patra Branka Cestnika, ki vsako leto z veseljem opravi ta obred, Otroški cerkveni zborček z go. Vesno Kotnik ter vse konjenike, tako domače, med njimi Boža Delčnjaka, ki pomaga pri obveščanju, in tiste, ki že vrsto let prihajajo tudi od drugod. Letos so prišli iz šmarske konjenice, iz Šentjurja, Velenja, Dobrne, Nove Cerkve, Štor, Kamne Gore, Zreč, Vojnika. Skupaj je na ta praznik prišlo 31 konjenikov.

Pater Branko Cestnik je s pomočjo ministrantov opravil blagoslov, obred pa je s petjem polepšal otroški cerkveni zborček pod vodstvom Vesne Kotnik. Konji so dobili košček kruha s soljo, konjeniki pa lep spominski obesek. V občinskem imenu nas je pozdravil podžupan Damjan Muzel, predsednica društva pa je letos opozorila na lastnost konja, ki je zelo inteligentna žival, ki dobro razume, hitro začuti razpoloženje vsake osebe in ima čudovito sposobnost pozitivno vplivati na naše počutje. Prav zato že nekaj časa poznamo terapijo s konji, ki ji pravimo hipoterapija. Opozorila je na še nekatere lastnosti konj ter na to, da nam zdrav in vzgojen konj ne bo storil ničesar žalega, če bomo pristopili k njemu na primeren način. Prireditev sta zaokrožila mlada glasbenika Žiga Podjavoršek in Oskar Ofentavšek, ki sta nas pozdravila že na začetku.

Obiskovalci so se v prijetni družbi še nekaj časa zadržali ob malici, ki jo je zanje pripravilo društvo. Lahko so se tudi malo posladkali z domačim pecivom, seveda pa je bila na voljo tudi pijača, od katere sta najbolj prijala kuhanček in vroč čaj.

V Turističnem društvu se zahvaljujemo vsem, ki nam pomagate nadaljevati tradicjo te prireditve in prenašate kulturno izročilo našim zanamcem. Nasvidenje do prihodnjega leta.

Za TD Frankolovo, Irma Blazinšek

                                                                                                                        

                                                                       

Oglejte si tudi