Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Svet` Martin iz mošta dela vin

To so vojniški vinogradniki letos obeležili z obiskom vinarske izletniške domačije Gora pod lipo v Zgornji Ložnici pri Slovenski Bistrici.

Lastniki se ukvarjajo z vinogradništvom, vinarstvom in turistično ponudbo. V lepo urejenih prostorih, ki so namenjeni gostinski ponudbi, pri njih lahko doživimo prijeten kulinarični dogodek. V velikem degustacijskem prostoru je priznana enologinja Darja Bovha na res strokoven, a preprost način razložila prizadevanja mlade družine. Tudi ona je dobra znanka vojniških vinogradnikov. Je redna članica ocenjevalne komisije na ocenjevanju vin v Vojniku že od leta 2004, zadnja leta pa po koncu ocenjevanja strokovno komentira ocenjene vzorce vin.

Predstavila je širok izbor hišnih vin in prizadevanja, da se nekoč zelo popularno vino Ritoznojčan spet vrne na police.

Tudi sorto kraljevina poskušajo tržiti kot sortno vino. Zdaj je to namreč hvaležna sorta (visok pridelek) za zvrst vina. Zato v vinogradu to trto režejo samo na en šparon z dodanim reznikom. Zanimiv je tudi njihov »špricar«. Spet nekaj novega!

V gostišču Fink v Slovenskih Konjicah so udeleženci ob dobri hrani in postrežbi lahko poizkusili letošnje društveno »mlado« vino Vojničan. Društveni kletar in predsednik Miran Kovač ga je skrbno donegoval. Na ocenjevanju vin letnika 2023 v aprilu se mu obeta spet visoka ocena.

Za lepo kulturno vzdušje so kot že tolikokrat poskrbeli pevci Arclinski fantje. Da je harmonika še vedno »zakon«, je pokazal Domen Jevšenak. Vsa družba je lahko skupaj zapela tudi marsikatero že malce pozabljeno narodno pesem. Redko se nam ponudi taka priložnost! Tudi lepih besed tajnice društva Albine Karmuzel ni manjkalo. Preživeli smo res prijetno druženje.

Vinogradniki letos pripravljajo še: Kletarski večer (strokovna pokušina – ocena mladega vina), že deveto postavitev jaslic (Božični Vojnik) ter Janezovo mašo (blagoslov vina) pri sv. Tomažu. Tam bomo tudi končali praznovanja ob 20- letnici uspešnega dela društva, kar potrjuje tudi prejeti bronasti grb Občine Vojnik.

Kar veliko razlogov je, da se vinogradniki, ljubitelji, podporniki pridružite društvu. Včlanite se lahko v nakupovalnem centru KZ Vojnik poleg trgovine Tuš ali pokličete predsednika društva Mirana Kovača, tel. 051 356 445.

Prav vsem želimo blagoslovljene praznike ter veliko uspeha pri delu v vinogradu in kleti v letu 2024!

Končajmo z društvenim sloganom: Pij malo, pij dobro!

Tekst: Pavle Leskovar

Foto: Miran Kovač

Oglejte si tudi