Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
1°C
-6°C
JUTRI
4°C
-2°C
Deli
4629

Planinski kotiček

Vedno znova nas, ob tragičnih dogodkih z gora, presune in opomni, da se zavemo pomena varne hoje v gore! Obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v gorskem svetu in nimajo dovolj lastnih izkušenj, priporočam, da se pridružijo vzponom in pohodom, ki jih organizirajo planinska društva. Vodniki so strokovno usposobljeni in vsak nasvet je dobronameren. Znajo prisluhniti in glede na izkušnje ter spretnosti pohodnika prilagoditi tempo hoje. Prav tako bodo znali svetovati glede opreme, varoval in same priprave. Res pa je tudi, da se mnogo pohodnikov pred turo seznani s potjo in pridobi znanja o gibanju v gorah. Znanje, ki si ga pridobimo tako v planinskih društvih kot prek spletnih strani in na pohodih, nam pomaga od miselne priprave do same izvedbe ture.

In kaj je tisto, kar smo se naučili in pridobili v zadnjih mesecih: pred turo (ne samo dan ali dva prej, temveč več dni prej) smo spremljali vremensko napoved za gore, kamor smo se odpravljali, upoštevali smo podatke in vsa opozorila o razmerah v gorah, o stanjih posameznih poti itd. In ravno vreme in razmere so letošnje poletje botrovala, da je nekaj tur izpadlo.

Vendar lahko strnem, da so bila vprašanja, ki smo si jih pred turo postavili, umestna: Kako dobro sem pripravljen (psihično in fizično)? Je izbrana pot primerna zame? Imam oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami? Imam v nahrbtniku vse potrebne stvari za turo?

No, vsemu povedanemu pa doda vodnik svoje: Opis poti in čas, ki ga bomo potrebovali za celotno pot. Na vrhu smo šele na polovici poti – naš cilj je varna vrnitev v dolino in domov! Glede na strm in razgiban teren planira vodnik postanke, predvideva ovire (padajoče kamenje, poraščenost strmin, hudournike, spreminjanje vremena v gorah itd.) in če so v skupini tudi otroci ali starejše osebe, kako hoditi, kdo bo v prvi polovici skupine itd.

Priporočila, ki jih PZS vedno znova poudarja, so obvezna oprema, ki mora biti v nahrbtniku vsakega planinca ne glede na vrsto ture: alufolija ali velika črna vreča in bivak vreča, osebni komplet prve pomoči, čelna svetilka in rezervne baterije, mobilni telefon s polno baterijo, beležka in navaden svinčnik, sveča in vžigalice, za vodo neprepustni vrečki, rezerva (hrana, ki ima visoko energijsko vrednost in dolgi rok obstojnosti, je lahka in ima majhen volumen); samovarovalni komplet in ostalo tehnično opremo vzamemo s sabo po potrebi in glede na karakteristiko ture. In kaj mora biti v osebni prvi pomoči? Na vsaki turi moramo imeti s seboj vsaj toliko opreme, da lahko pomagamo sebi ali bližnjemu. V torbici prve pomoči naj bo vedno material, ki ima še veljaven rok uporabe (povoji, ki so spremenili barvo z bele na zeleno, niso več uporabni). Redno dopolnjujmo in obnavljajmo porabljeni sanitetni material in zdravila. Planinska zveza Slovenije je v sodelovanju s Tosamo sestavila osnovni osebni komplet prve pomoči za planince. Priporočamo ga vsakemu obiskovalcu gora kot del obvezne opreme.

Ne bo odveč opozoriti, da imamo s seboj tudi toplo oblačilo ter kapo in rokavice, v gorskem svetu se vreme namreč zelo hitro spremeni, zelo nizke temperature, veter in sneg poleti v gorah niso nič nenavadnega.

No, slednje smo, kot novo izkušnjo, pridobili ob vzponu na Triglav. To je bila izpolnjena obljuba, dana v lanskem poletju, ko je bil voden enodnevni vzpon na tega našega očaka.

Doživetje je bilo nepozabno! Vili se je vodniku z lepo izbranimi besedami zahvalil za odgovorno vodenje in skrb za posameznika. Hvala, Ivan!

 

V avgustu pa se je društvo odzvalo povabilu ŠD Socka. Na dan Marijinega vnebovzetja so se člani PD Vojnik povzpeli na Strnadov travnik in nato še na Kislico. Vreme je bilo lepo, družba prijetna, vesela. Pohod se je zaključil s sv. mašo na Strnadovem travniku.

In kaj se dogaja na Tomažu?

Ob Koči nastaja objekt, ki bo dopolnjeval podobo tega okolja, društvo pripravlja teren za asfaltiranje ceste.

 

Kam vabimo?

Po programu pohodov in izletov PD Vojnik so v tem letu še v načrtu: Veliki Zvoh–Krvavec, Ovčji vrh–Kozjak, Pohod ob prazniku občine Vojnik, Izlet v neznano ter še decembrska pohoda na Stolpnik in k Tomažu. Seveda pa vabimo tudi v Kočo na Tomažu.

Se vidimo. Do takrat pa varen korak!

 

Tekst: Zvonka Grum

Foto: Zvonka Grum in Srečo Sentočnik

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij