Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Obiskali smo Park vojaške zgodovine

Letos smo se v Združenju borcev za vrednote NOB Vojnik - Dobrna odločili, da svoje člane popeljemo na izlet na območje Pivke. Naša četica se je v zgodnjih jutranjih urah odpravila na pot. Vzdušje na avtobusu je bilo dobro, tako nam je pot do Pivke hitro minila.
Najprej smo se namenili, da obiščemo Park vojaške zgodovine, ki je pravo doživljajsko središče, v katerem je zbrana nacionalna tankovska in artilerijska zbirka. V prvem paviljonu smo si ogledali primerke tankov, oklepnih vozil iz obdobja druge svetovne vojne in obdobja nekdanje Jugoslavije. Vodič nam je podrobno razložil razvoj, prednosti in slabosti posameznih tankov. Nadaljevali smo s paviljonom, v katerem so eksponati iz obdobja hladne vojne in slovenskega osamosvajanja. Ugotovili smo, da so nekdanje slovenske tovarne pred razpadom Jugoslavije proizvajale vrhunske naprave in sestavne dele oklepnikov, ki so bili vgrajeni v najsodobnejše tanke številnih proizvajalcev. Obisk smo zaključili z ogledom podmornice P-913, ki spada med podmornice razreda una. Ta žepna podmornica je bila izdelana v Splitu. Razvoj in gradnja podmornic je zelo zahteven proces, ki ga zmorejo le redke države. SFR Jugoslavija je bila ena od njih. Podmornica predstavlja posebno pomembno dediščino iz takratnega obdobja zaradi velikega števila slovenskih častnikov in podčastnikov, ki so službovali na njej.

 

Nato smo si ogledali Ekomuzej pivških presihajočih jezer. Mnogi smo šele tukaj prvič slišali, da je na območju Pivške kotline kar sedemnajst presihajočih jezer. V muzeju smo videli proces njihovega nastajanja, ki je posledica neenakomerne porazdelitve padavin in posebnega kraškega podtalnega sveta. Seznanili smo se z zgodovinskimi posebnostmi iz življenja prebivalcev s tega območja in tudi s posebnostmi iz živalskega ter rastlinskega sveta.

 

Nato smo obiskali posestvo Grad Prestranek, kjer smo imeli kosilo. Po kosilu in druženju smo si ogledali čredo nemškega goveda angus, ki je posebnost v Sloveniji. To govedo gojijo izključno zaradi izvrstnega mesa, ki je polnega okusa. Za mleko, iz katerega izdelujejo okusne sire, gojijo črna goveda. Zelo pomemben segment predstavlja čreda islandskih konj, ki so nekoliko manjši od običajnih. Ti konji so zelo krotki in prijazni, zato jih uporabljajo v svoji jahalni šoli.

 

Preden smo odšli domov, nam je vodička opisala še zgodovino gradu, ki naj bi po nekaterih virih nastal v 13., zagotovo pa v 16. stoletju.

 

Domov smo se vrnili polni vtisov, malce utrujeni, a zadovoljni, da smo preživeli čudovit dan.

 

Samo Kunej

Foto: Samo Kunej

 

Oglejte si tudi