Oceni objavo

Novi izzivi pred Kulturnim umetniškim društvom France Prešeren Vojnik v letu 2024

Minuli četrtek so člani Kulturno umetniškega društva France Prešeren izvedli redni letni zbor članov. Uvodoma je pozdravne besede zbranim članom in gostom namenila predsednica društva Petra Pehar Žgajner, ki je izrazila zadovoljstvo, da je bilo vseh sedem sekcij skozi vso preteklo obdobje izjemno aktivnih. V društvu je zaznati kar nekaj novih obrazov, za katere pričakujemo, da bodo vsem nam dodali svežih moči in novih idej za izzive, ki so pred nami.

Delo članov tudi preteklo leto ni ostalo neopaženo z vidika širše družbe: Tomaž Gorenšek je prejel nagrado za življenjsko delo na področju kulture v Občini Vojnik, pevec Moškega pevskega zbora Štefan Mauh je bil prejemnik priznanja Sveta krajevne skupnosti Vojnik za dolgoletno petje v vojniških zborih, umetniška vodja, dirigentka in članica MPZ ga. Emilija Kladnik Sorčan pa je bila letošnja slavnostna govornica od prireditvi Občine Vojnik ob praznovanju kulturnega praznika.
Vodenje delovnega predsedstva rednega občnega zbora je prevzel Franci Korošec, vodja sekcije MoPZ. Ob sklepčnosti in potrditvi dnevnega reda je predsednica društva najprej podala poročilo o izvedenih aktivnostih za preteklo leto in plan dela za leto 2024. V nadaljevanju sta sledili sta še finančno poročilo, katerega je podala blagajničarka Ema Žlaus in poročilo nadzornega odbora, ki ga je podala Albina Ločnikar. Po soglasni potrditvi poročil, so vodje posameznih sekcij podale poročila o izvedenih aktivnostih za leto 2023 in plan dela za tekoče leto.
Moški pevski zbor je v letu 2023 nanizal veliko število tako vaj kot tudi nastopov. Bili so del občinskih prireditev, uspešno pa so izvedli tudi letni koncert z naslovom »Kje moj je dom«. Delo dramske sekcije je zaznamovala izjemno obiskana predstava Naj živi Karantanija, s katero so gostovali tudi izven občinskih meja. S predstavo je bila Dramska sekcija KUD France Prešeren Vojnik uvrščena na regijsko srečanje za Linhartovo priznanje. Ljubiteljski igralci aktivno sooblikujejo kulturni utrip občine, še posebej je bilo izpostavljeno in pohvaljeno delo vodje sekcije Andya Smuka. Zahvala gre za njegov prispevek ob izvedbi živih jaslic v okviru največje prireditve v občini, Božičnega Vojnika. Banda mladih kulturnikov je preteklo leto razveseljevala naše najmlajše, saj je predstava Ježek in čarobna culica do zadnjega kotička napolnila vsako dvorano, kjer so gostovali. Soul collectorsi pa sodelovali na Open mike festivalu v Mladinskem Centru Celje. Arclinski fantje so s prepevanjem ljudskih napevov popestrili marsikateri jubilej in narisali nasmešek varovancem domov za starejše. Nastopili so na vrsti različnih dogodkov, eden zadnjih nastopov je bil na koncertu pevskih zborov in solistov konec meseca decembra. Že nekaj časa jih na citrah spremlja Ana Pogladič, včasih pa se jim na harmoniki pridruži tudi Anže. Ljudske pevke Taščice so izvedle letni koncert, bile del razstave cvetja iz papirja v Tuhinju, razveseljevale so varovance različnih domov starostnikov. V novo leto pa stopajo z veliko optimizma in željo, da bo zdravje naklonjeno vsem članicam skupine. V delu poročila so se zahvalile tudi Francu Lebiču, ki vedno znova poskrbi za varen prevoz. Ob poročilu tehnične sekcije so se člani društva zavezali k pomoči strokovnemu sodelavcu občine Urbanu Podergajsu. Ob upokojitvi Matjaža Kovača, društvo nujno potrebuje pomoč na tehničnem področju.
Po tem, ko so bila poročila potrjena so člani soglasni potrdili sprejem letne članarine v višini 5,00 EUR. Kulturno društvo sicer šteje 85 članov, s potrditvijo nove sekcije in včlanitvijo novih članov bo po vzpostavitvi evidence članstva ta številka zagovor še nekoliko višja. Arclinski fantje po novem nastopajo pod novim imenom – Arclinski fantje z Ano Pogladič.
Veseli smo za vsako aktivnost, ki jo opravijo naši člani društva in za podporo Občini Vojnik. Zavedamo se, da časi kulturi niso naklonjeni, a da bo društvo delovalo le s skupnim sodelovanjem, s primerno komunikacijo in veliko dobre volje. Ob tej priložnosti se za podporo zahvaljujemo našim gostom (Branko Petre, župan Občine Vojnik, Tomaž Pekovšek, PGD Vojnik, Benedikt Podergajs, KKD Ivan Šopar), domačim in vsem, ki obiskujete naše prireditve. Veselimo se vašega obiska tudi v prihodnje.
Po končanem uradnem delu je sledila zakuska in medsebojna izmenjava mnenj, vtisov ter izkušenj, večer smo strnili z skupno pesmijo in z željo po uspešni realizaciji planov sekcij za leto 2024.

Petra Pehar Žgajner, predesdnica KUD FP Vojnik

Oglejte si tudi