Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

»Neža«, društvo za pomoč osebam z okvaro vida, na ekskurziji po Primorski

V sredo, 17. 10. 2018, so v zgodnjih jutranjih urah odšli na pot člani društva »Neža«, društva za pomoč osebam z okvaro vida, ki ima sedež v Slovenskih Konjicah. Pot jih je vodila v Poreč, mesto s tisočletno bogato zgodovino, ki sega v predzgodovinsko obdobje.
Poreč je bogato zgodovinsko, kulturno, gospodarsko, pomorsko, turistično in izobraževalno središče. Ogled mesta je prisotnim pričaral vso njegovo bogato zgodovino in kulturno raznolikost. Ustavili so se tudi v jami Beredine in muzeju Traktor Storiy, kot je naziv muzeja traktorjev oz. prikaza etnologije istrskega življenja na podeželju. Jama Beredine je geomorfološki naravni spomenik in prva speleološka lokacija na hrvaškem delu polotoka Istre. Pri upravniku jame so si ogledali vinsko klet in degustirali njihova vina. Po degustaciji in ogledih so lahko še sami odkrivali lepote mesta Poreč, obiskali trgovine ali se nastavljali soncu.

 

V deželi refoška, v Marezigah nad Koprom, so si ogledali fontano refoška, na osmici Štok pa zaključili z degustacijo mladega refoška, s pesmijo in plesom ob zvokih harmonike virtuozinje Mojce in Janezovih orglic. Veliki pevski zbor je tudi tokrat božal srca s pesmijo. Članice so, kot  vedno, poskrbele za veliko dobrot - sladkih, slanih  in tekočih, tako kot počno to na vseh  srečanjih. Toplo sonce in morje jih je ogrelo in navdušilo, a kar prehitro je bilo treba morju za letos pomahati v slovo.

 

Ekskurzije se je udeležilo 45 članov s spremljevalci. Predsednica Nada Močenik je prisotne seznanila tudi z novostmi izvajanja Zakona o osebni asistenci za slepe in slabovidne oz. komunikacijskem dodatku, s spremembami Pravilnika o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila ter z novo storitvijo za slepe in slabovidne na RTV Slovenija, kjer so urejeni zvočni podnapisi in zvočni opisi na dodatnem zvočnem kanalu na programih SLO 1, SLO 2 in SLO 3.

 

Tekst: Milena Jurgec
Foto: Leopold Lamut

Oglejte si tudi