Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Mednarodni dan invalidov

Če kdaj začutimo, da ne moremo dalje, da izgubljamo zaupanje v ljudi in sebe, takrat se spomnimo, da obstajajo ljudje, ki nas imajo radi in mislijo na nas.
Člani Medobčinskega društva delovnih invalidov Celje smo se kot ena velika družina zbrali z namenom, da počastimo mednarodni dan invalidov. Zaradi lepega jesenskega vremena smo se odločili, da ta dan obeležimo kar pred pisarno društva. Na začetku sem vse prisotne pozdravila in opozorila na krivice, ki se ljudem z drugačnimi oz. posebnimi potrebami dogajajo.

 

Združeni narodi so oktobra 1992 z resolucijo razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov z namenom, da bi v družbi spodbudili razumevanje invalidnosti, zavzemanje za dostojanstvo, pravice in blaginjo invalidov ter zavedanje o koristih vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

 

Življenje nikomur ne prizanese, invalidom in bolnim pa še toliko manj. Nismo sami krivi, da smo zboleli, nismo sami krivi, da smo včasih nemočni …

 

Dnevno slišimo, kako so nam vzete pravice, koliko invalidov je ostalo brez službe, dohodkov in dostojnega življenja. Prevečkrat smo postavljeni na rob družbe in potrebni različnih vrst pomoči. Ena izmed oblik je tudi ta, da se srečujemo in spodbujamo drug drugega, si izmenjamo različne nasvete in izkušnje. Svoja srca napolnimo z energijo, ki nam pomaga naprej. Večkrat se po pomoč obrnemo na različne institucije. Pomagajo nam in nam prisluhnejo, če le zmorejo.

 

V čast nam je bilo, da so se našega druženja udeležili ga. mag. Darja Turk, podžupanja Mestne občine Celje; mag. Olga Bezenšek Lalić, direktorica Centra za socialno delo Celje; g. Stane Rozman, pooblaščenec župana Mestne občine Celje; g. Beno Podergajs, župan Občine Vojnik; ga. Urška Mužar, predstavnica družbenih dejavnosti; in predstavniki sorodnih društev. Naši gostje so prisotne pozdravili in nas nagovorili s spodbudnimi besedami. Vsi so enotno menili, da so taka druženja pomembna, ker na ta način opozorimo nase, spregovorimo o težavah, ki jih skupaj rešujemo. Za kulturni program so poskrbeli varovanci Varstveno‑delovnega centra Šentjur; pod vodstvom Angelce in Jožeta so folkloristi zaplesali in zapeli. Niti prijateljstva so se tkale ob okusno pripravljeni hrani. Naši Zdenko, Drago in Stane so poskrbeli za dobro obloženo mizo. Posladkali smo se s pecivom, ki ga znajo tako odlično pripraviti le naše članice. Prisotni in obiskovalci so si lahko ogledali razstavo ročnih del skupine Zvončnic, ki čez leto v delavnicah in doma ustvarjajo čudovite izdelke. Ob zvokih odličnih glasbenikov smo zaplesali in zapeli ter pozabili na bolečine in tegobe, ki nas dnevno spremljajo.

 

Hvala vsem, ki ste nas počastili s svojo prisotnostjo in nam namenili svoj dragoceni čas. S tem ste pokazali, da ste z nami, da vam ni vseeno, kako živimo in kaj prispevamo k družbi.

 

Hvala vam in ob letu bomo spet veseli vašega obiska.

 

Dragica Mirnik A., predsednica koordinacije celjske regije

 

Oglejte si tudi