Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Dvig vinske kulture in spoštljivega odnosa do vinogradnika in vinarja

Člani vojniškega Vinogradniško-vinarskega društva so predstavili uspešno delo preteklega leta. Organizacijski odbor je imel s pripravami ogromno dela, saj je bila lanska vinska letina bogata. Levji delež dela je slonel na ramenih Mirana Kovača. Prireditev X. praznik vina, salam in kruha je bila v soboto, 7. maja, v prostorih OŠ Vojnik. Na dogodku so poskrbeli za kulturni program, nagradili lastnike ocenjenih vin in salam, ki so bili predhodno ocenjeni, in na razstavi prikazali kruh.
Prireditev je bila praznik za vse prisotne. Kratek kulturni program in prireditev je vodila gospa Marijana Kolenko. Vinogradnike so pozdravili Mirko Krašovec, Peter Vrisk, Branko Petre in Edvard Kužner.

Strokovno delo v vinogradu in v kleti je pomembno za vsakega pridelovalca vina. Vseskozi se mora izobraževati, spremljati strokovno literaturo, se učiti na terenu, upoštevati nasvete strokovnjakov. Na delo in rezultate dela vpliva vreme in še marsikaj. Vojniški vinogradniki in vinarji so si postavili ogledalo 15. aprila in v oceno vzorcev vin iz leta 2015 prinesli 161 vzorcev, od katerih jih je 92 prejelo zlato, 43 srebrno in eno bronasto odličje, prav vsa pa spadajo med vrhunska vina.

Zaključna prireditev je bila v znamenju podelitve priznanj vsem, ki so svoje izdelke poslali v ocenitev kakovosti. Veliko število sodelujočih vinogradnikov je razveseljivo, saj porast števila kaže na zavedanje sodelujočih, kako pomembna je kakovost izdelka. Na X. prazniku vina, salam in kruha so podelili priznanja za vino iz XIII. ocenjevanja vin letnika 2015.

Prvaki sort društvenega ocenjevanja vin letnika 2015:

Prvaki sort: bela zvrst: Anton Marčec (18,40), šipon: Marko Marčec (18,30), laški rizling: Zlatka Marčec (18,40), laški rizling: Andrej Horvat (društveni prvak, (18,33), beli pinot: Jani Podkrajšek (18,30), chardonnay: Peter Zajc (18,40), sivi pinot: Miran Kovač (18,37), kerner: Mirko Krašovec (18,43), renski rizling: Miran Kovač (18,43), sauvignon: Anton Karmuzel (18,33), traminec: Dušan Markošek (18,40), rumeni muškat: Štefka Krašovec (18,30), rumeni muškat: Anton Karmuzel (društveni prvak sorte, 18,23), rose: Mirko Krašovec (18,10), rdeča zvrst: Miroslav Lipovšek (18,00), modra frankinja: Tanja, Franci Bezovšek (18,30).

Prvak ocenjevanja rednih trgatev: renski rizling Miran Kovač (18,43).

Prvak ocenjevanja posebnih trgatev: chardonnay – jagodni izbor: Mirko Krašovec (19,23). To vino je bilo prvo, ki je v zgodovini ocenjevanja v VVD Vojnik preseglo 19 točk.

Penine: Na ocenjevanju sta bili letos prvič dve penini. Penina rose (18,00) Turistične kmetije Vozlič in najvišje ocenjena penina Dedni Vrh Mirana Kovača (18,20).

Za naziv Vinar leta 2015 se je potegovalo 10 vinarjev. Naziv Vinar leta VVD Vojnik je postal že petič zapored Miran Kovač z Dednega Vrha s povprečno oceno 18,38 med tremi najboljše ocenjenimi vzorci različnih sort vin redne trgatve. Hvala mu za kletarjenje Vojničana (18,23) in Vina za prijatelje Občine Vojnik (18,23).

 

Tudi 38 vzorcev salam, ki so jih člani prinesli v ocenitev, je komisija strokovno pregledala. Sedmo ocenjevanje salam je pokazalo, da je storjen velik napredek v kakovosti. Predsednik ocenjevalne komisije Edvard Kužner je podelil zlata priznanja Davidu Potočniku (salamar leta z oceno 18,60), Simonu Lipovšku (18,30), Francu Bezovšku (18,30), Zoranu Kovačeviču (18,30) in  Dušanu Fijavžu (18,00). Seveda salame teknejo le ob dobrem kruhu, ki so ga pripravile mame, žene, otroci in sosede vinogradnikov. Kruh je bil na ogled na razstavi Kruh iz mamine peči in kasneje postrežen za pokušino. Gospodinjam hvala.

Iskrene čestitke vsem nagrajencem. Po besedah Mirka Krašovca so nekateri vinogradniki v aprilu utrpeli veliko škodo zaradi pozebe, tako da letina 2016 ne bo tako obilna in kakovostna. Vseeno bo treba v poškodovanem vinogradu postoriti vse potrebno, da nasade trte ohranimo in pripravimo za naslednje leto. Vendar je veselje in plačilo za ves pretekli trud lanska obilna letina. Prizadevni vinarji  so na prireditvi Praznik vina, salam in kruha s ponosom predstavila svoja vina, salame in kruh. Vsem nagrajenim vinarjem in izdelovalcem salam iskrene čestitke. Za vse, ki vino uživamo, še vedno velja: ravnajmo po pameti, brez pretiravanja. Geslo »Pij dobro, pij malo« naj bo vedno v naši zavesti.

Tekst in foto: Lea Sreš

 

Oglejte si tudi