Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev

Čebelarsko društvo Vojnik se je tudi letos pridružilo vseslovenski akciji čebelarjev in 14. junija organiziralo dan odprtih vrat.
Društvo ima čebelnjak na lepi in dostopni lokaciji nad Lovsko kočo. Ob njem je 14. junija nastal pravi mali muzej čebelarske opreme na prostem. Razstavljeni so bili stari pleteni panji in različna orodja, ki so jih uporabljali naši predniki čebelarji. Čebelnjak je bil še dodatno okrašen s panjskimi končnicami in drugimi likovnimi izdelki predšolskih in osnovnošolskih otrok. Razstavljena je bila tudi sodobna čebelarska oprema in pripomočki ter različna strokovna literatura. Ob čebelnjaku z AŽ panji je postavljenih tudi več nakladnih panjev, da zainteresirani lahko vidijo različne načine čebelarjenja in učni panj s prozornimi stranicami, kjer je možno opazovati čebele pri delu na satih.

Obiskovalci so lahko spremljali prikaz dela čebelarja, od izbiranja primernih satov za točenje do odpiranja celic in točenja medu. Poskusili so lahko različne vrste medu, cvetni prah in več različnih izdelkov iz medu: med s smrekovimi vršički, med z ameriškim slamnikom, med s propolisom in cvetnim prahom, medenjake …

Vabilu čebelarjev se je odzvalo nekaj čebelarjev začetnikov in nekaj posameznikov, ki se nameravajo pričeti ukvarjati s čebelami. Eni in drugi so dobili pomembne informacije in odgovore na zastavljena vprašanja.

Najbolj živahno pa je ob čebelnjaku postalo, ko so ga obiskali malčki obeh vojniških vrtcev. Za njih je bil pravi podvig že sama peš hoja do cilja – čebelnjaka. Vsa utrujenost pa je minila takoj, ko jim je čebelar - mentor pokazal otroška čebelarska oblačila: bele klobuke z mrežami in rokavice. Oblečeni v zaščitna oblačila so brez težav premagali še zadnjo vzpetino do čebelnjaka. Radovedno so opazovali čebelarja pri delu in čebele v steklenem panju. Z navdušenjem so čakali, kdaj bo iz točilnika pritekla prva kaplja medu. Ni jih bilo potrebno veliko spodbujati, da so kar s prsti zajemali med in ga pokušali. Med na kruhu je bila prava poslastica tudi za tiste manj ješče otroke, še posebej imenitno je bilo, če so ga na kruh lahko nanesli sami.

Vojniški čebelarji se zavedajo, kako zelo je pomembna vzgoja najmlajših za prihodnost čebelarstva, kmetijstvo in naše lastno preživetje. Znanje uspešno prenašajo na mlajše generacije z učnimi čebelnjaki ob osnovnih šolah in v čebelarskih krožkih. Aktivno pa tudi sodelujejo v akciji Slovenski zajtrk.

Tudi dan odprtih vrat je bil dogodek, ki je dodal še eno poglavje k zastavljenim ciljem društva.

 

Tatjana Malgaj

Foto: J. Vovk

Oglejte si tudi