Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

80-letnica strelskega društva

Praznovali smo 80-letnico ustanovitve takratne Strelske družine Vojnik
Pred 80 leti, in sicer 5. julija 1935 je bila v Vojniku ustanovljena Strelska družina Vojnik. Prvi predsednik je bil Julijan Šinigoj, učitelj iz Vojnika; Ivan Gorečan, tajnik, in Franc Trstenjak, orožar, sta bila skupaj z njim v ustanovnem odboru. Prisotnih je bilo še 14 članov. Med njimi tudi Tine Dobrotinšek in Lojze Dobrotinšek, ki sta bila leta 1942 kot talca ustreljena v Starem piskru v Celju skupaj s svojim bratom Jernejem. Prav zaradi teh žrtev se že 60 let imenuje prej Strelska družina Vojnik, v novejšem času pa Strelsko društvo bratov Dobrotinškov. Prav je, da ohranjamo spomin na ustanovitelje in na delovanje društva skozi čas.

 

Prav v počastitev 80-letnice ustanovitve društva smo v soboto, 4. julija 2015, organizirali meddruštveno strelsko tekmovanje z zračnim orožjem, na katerem se je pomerilo 10 ekip, in sicer iz Kisovca, Hrastnika, Male Breze nad Laškim, Doliča, Slovenskih Konjic, Celja in tri ekipe iz Vojnika. Zaradi velikega zanimanja in malega strelišča smo tekmo začeli ob 7. uri. Za otvoritev uradnega dela so zapele naše ljudske pevke Taščice. »Naše« pravim zato, ker so nam poleg pesmi prinesle tudi razne dobrote iz svojih kuhinj, za kar se jim iz srca zahvaljujemo. Po uvodnih pesmih nas je pozdravil župan Branko Petre, ki je izrazil pohvalo delovanju strelskega društva in njegovemu ohranjanju imena bratov Dobrotinšek, za kar smo ob tej priložnosti prejeli grb občine Vojnik. Za županom nas je pozdravila in nagovorila predsednica KS Vojnik, Lidija Eler Jazbinšek, ki se je pridružila podpori župana in tudi izrekla zadovoljstvo nad našim delom. Glede na podporo s strani krajevne skupnosti in občine se bomo tudi naprej trudili, da naše delo ostane opaženo, in stremeli k dobrim, če že ne odličnim rezultatom. Kar se rezultata tiče, žal nismo zablesteli, kar se tiče gostoljubja in kulturnega dela, pa mislim, da nismo »falili«. Upam, da smo se dobro odrezali, vsaj po prvih odzivih, če pa je kdo odšel domov lačen in žejen, ne prevzemamo krivde, ker je bilo vsega dovolj, da bi lahko ostali do večera.

Za vse dobrote se še enkrat zahvaljujem Katarini Brežnik, Majdi Brežnik, Vidi Majcen, Olgi Pavšer, Jožici Koštomaj in ženi našega strelca Janeza Pintarja, katere imena žal ne vem. Po podelitvi medalj in pokalov, ki ni minila brez smeha in majhnih spodrsljajev, ko sem pozabil podeliti pokale za doseženo 2. mesto in 1. mesto ekipno, smo izvedli žreb daril (vsak je prejel darilo). Ker nismo mogli deliti, recimo temu pravično, je vsak strelec izvlekel številko darila, in kakšne sreče je bil, takšno darilo je odnesel domov. Darila so bila skromna, kolikor nam je pač uspelo dobiti od donatorjev po občini. Še teden pred tekmo sem bil skeptičen, pa ne samo jaz, da nam ne bo uspelo pridobiti vsaj nekaj nagrad za strelce. Potem pa sva z Brankom Brežnikom vzela pot pod noge in od vrat do vrat kar nekaj nabrala. Vsem, ki so kar koli prispevali, se v imenu društva in v svojem imenu iskreno zahvaljujem, kajti zaradi vas je ta dan minil še lepše. Naši donatorji so bili naslednji: VO - KA Celje; KONKI, Vladimir Keber, Slovenske Konjice; Zavarovalnica Triglav Celje; ALBA trgovina in proizvodnja, d. o. o., Vojnik; AVTOHIŠA ČEPIN Vojnik; Bar PALČEK, Lucija Stropnik, Vojnik; gostilna STOLEC, Nova Cerkev; NOVA trgovina Nova Cerkev; tehnična trgovina ZOTTEL Vojnik; Vinogradniško društvo Vojnik; GRAŠČINA Založnik, Višnja vas; IVAN KOPRIVNIK, Jankova; KMETIJSKA ZADRUGA Vojnik in seveda TAŠČICE ter žene naših strelcev. Zahvaljujem se tudi Društvu upokojencev Vojnik za razumevanje in odstop prostora pred streliščem. Vsem, ki ste se našega praznovanja udeležili, še enkrat hvala in nasvidenje ob podobni prireditvi. 

 

Franc Lebič, predsednik SD bratov Dobrotinškov Vojnik                           

Foto: Franc Lebič in Dušan Ravnikar

Oglejte si tudi