Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Z »gregorčki« smo priklicali pomlad

Medgeneracijsko sodelovanje pomeni spoznavanje in prenašanje izkušenj med generacijami. V tem procesu vsi, ki sodelujejo, pridobijo. Mladi pridobijo izkušnje in dober vzgled, starejši spretnosti, vpogled v delo svojih otrok v šoli, še starejši pa druženje in možnost vključevanja. Proces je že drugo leto v Novi Cerkvi pokazal vse prednosti sodelovanja, saj smo že drugič za gregorjevo spustili po reki Hudinji »gregorčke«, ki pomenijo prihod pomladi.
Učenci, učitelji in starši otrok POŠ Nova Cerkev so se pripravljali na spust hišic kar nekaj časa. V projektu so sodelovali vsi učenci šole, ki so na delavnicah sami, ob pomoči staršev in učiteljic, izdelali hišice. Otrokovi domišljiji je bila prepuščena izbira oblikovanja hišic, izbira barv in materialov. Izdelki so bili zelo raznoliki in estetsko lepo izdelani. Vsi učenci so z velikim pričakovanjem čakali na spust hišic po reki Hudinji. V projektu »gregorčki« so poleg vseh otrok in učiteljev sodelovali še gostitelj Oton Samec, člani turističnega društva so poskrbeli za zdrav prigrizek, člani Prostovoljnega gasilskega društva Nova Cerkev pa za varnost. Njihova naloga je bila tudi ta, da so vse hišice spravili na suho, jih vrnili lastnikom in poskrbeli, da je narava ostala čista.


Ustvarjalno druženje je uspelo. Zadovoljni so bili vsi, saj je po kanalu Hudinje zaplavalo preko 40 različnih, lepo izdelanih »gregorčkov«. Ker se je prireditev odvijala proti večeru, je bilo vzdušje še toliko bolj čarobno. Plavajoče hišice so simbol pomladi, saj postaja topleje in dan se daljša. Ne nazadnje je pomembno tudi negovanje starih običajev in druženje.


Tekst in foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi