Oceni objavo

Solidarni in povezani

Neurja so nas prizadela in poškodovala, vendar nas niso zlomila. Doživeli smo neverjetno solidarnost in se med sabo še bolj povezali.

Občino Vojnik so letos prizadela močna neurja v juliju in poplave v začetku avgusta. V istem dnevu smo doživeli uničujočo točo, ki je uničila pridelke, orkanski veter, ki je ruval drevesa in odkrival ter podiral objekte, ter močan lokalni naliv, ki je dvignil hudournike, ki so pustošili na svoji poti, uničevali ceste in nato povzročili poplavo potokov Dobrnica in Hudinja. Da je bila situacija še hujša, se nalivi in močan dež niso umirili, zato so se poplave vrstile ena za drugo. Vse te izdatne padavine so povzročile sprožitev več kot 60 novih plazov in usadov. Tudi ti so rušili objekte, jih nekaj poškodovali, nekatere pa še vedno ogrožajo. Izjemno je poškodovana cestna infrastruktura, ponekod sta bila prekinjena vodovod in elektro omrežje. Samo stroški intervencij julija in avgusta dosegajo vrednost 1 milijon evrov.

V tej hudi stiski, kakršne krajani ne pomnijo, je prišla na dan izjemna medsebojna solidarnost in nesebična pomoč. Takoj in v popolni moči so najprej pomagala domača gasilska društva. Organiziral se je štab civilne zaščite in na pomoč so nam priskočili gasilci iz drugih krajev po Sloveniji. Skupaj več kot 32 društev s svojo opremo in moštvi. Pomagala nam je slovenska vojska z vojaki in opremo, prav tako regijski štab CZ, ki je pripeljal enoto državne CZ z vozili in opremo. V delo so se vključila vsa podjetja in podjetniki ter kmetje s svojo strojno opremo. Sosed je pomagal sosedu. V odpravljanje posledic so se vključila javna podjetja VO-KA, Simbio in Elektro Celje. Čeprav je bila slika v prizadetih krajih zelo žalostna, ni bilo čutiti obupa. Mogoče jezo, predvsem pa odločnost, da se s težavo spoprimemo in odpravimo posledice divjanja narave. Najbolj prizadetim so pomagale tudi humanitarne organizacije, krajevni odbori RK in župnijski Karitasi. Med nami veje hvaležnost vsem, ki so nam priskočili na pomoč v teh težkih dneh.

Sedaj je pred nami zahtevna naloga obnove. V rokih, ki jih je postavila vlada RS, smo s sodelavci občinske uprave izvedli vse naloge, povezane z evidentiranjem stroškov in škode, tako na infrastrukturi kot pri posameznikih. Oddali smo vsa poročila ter ocenili nastalo škodo in stroške sanacije. Še posebej zahtevno je delo pri sanaciji plazov, kjer smo imeli zaradi velikega števila plazečih se zemljin istočasno na terenu kar štiri strokovnjake s področja geomehanike in geologije. Naročenih je več projektov za izdelavo tehnične dokumentacije. Prednost imajo seveda plazovi, ki ogrožajo objekte in infrastrukturo. Tako bomo pripravljeni za takojšnje delo, ko bomo prejeli obljubljena in prepotrebna vladna sredstva za sanacijo. Želim se zahvaliti tudi mojim sodelavcem za odlično in pravočasno opravljeno zelo obsežno delo.

Na razgovoru s predstavniki z direkcije za vodo, enote iz Celja, smo se pogovarjali glede urejanja stanja vodotokov. Tudi oni so ocenili škodo in predvidevajo dela v naši občini za prihodnje leto. Na določenih odsekih bomo tudi sodelovali. Predvsem, kjer so premostitveni objekti, ki so v naši pristojnosti. Vsi smo bili veseli, da so izgrajeni protipoplavni ukrepi v Vojniku in dolvodno ob Hudinji uspešno prestali prvo resno preizkušnjo, tako da objekti niso bili poplavljeni. To kaže na smiselnost izvedbe podobnih ukrepov v zgornjem toku Hudinje in v prihodnosti tudi na Dobrnici.

Kljub vsemu temu pa nadaljujemo izvajanje ostalih projektov, ki smo jih začrtali v proračunu za to leto. Omenim nekaj najpomembnejših:

1. kanalizacija Ivenca – teče gradnja,

2. vodovod Lindek – podpis pogodbe z izvajalcem Brahigradnje,

3. končuje se novi most v Rovah,

4. sanirali smo Ulico Stanka Kvedra v Vojniku, LC Jankova, gradimo pločnik v Frankolovem, začenjamo sanacijo LC Frankolovo – Trnovlje in LC Pristava – Razgor ter LC v Lešju s kanalizacijo,

5. začenjamo gradnjo kanalizacije v Polžah,

6. končali smo sanacijo plazu v Lipi, Selcah in Bovšah,

7. teče obnova javnih poti, predvsem urejamo močno poškodovane bankine in krpamo asfaltno podlago,

8. za nakup nove gasilske cisterne v PGD Frankolovo smo zagotovili 100.000 EUR,

9. izdelujemo načrte za športni park v Arclinu in posodabljamo asfaltno igrišče v Novi Cerkvi.

S prerazporeditvijo 300.000 EUR sredstev v proračunu so svetniki tudi potrdili načrt za takojšnjo nujno sanacijo cestne infrastrukture tam, kjer lahko s hitrim posegom preprečimo nastanek večje škode in zagotovimo prevoznost, s tem pa tudi dostopnost do vseh delov naše občine.

V času poletja so bila zelo aktivna tudi številna društva, ki so organizirala odlične, dobro obiskane dogodke.

Novo šolsko leto se je začelo za učence OŠ in dijake srednjih šol. Želim jim uspešno delo. Nova znanja in potrebna vzgoja se bo nanje prenašala preko učiteljev in profesorjev. Vendar nikakor ne pozabimo, da se mlad človek uči tudi iz vzgleda, ki jim ga daje vsak izmed nas. Zato bodimo pozorni. Še posebej v prometu, kjer gre za njihovo in našo varnost. Hvala vsem, ki ste se vključili v zagotavljanje varnosti prvega šolskega tedna.

Omeniti želim tudi veliko pridobitev, to je odprtje novega inštituta Dr. Petra Novaka v obrtni coni Arclin. Investitor, direktor in lastnik podjetja MIK, Franci Pliberšek, je zgradil objekt, ki pomembno vpliva na proizvodne zmogljivosti podjetja, hkrati pa z inovativnimi vsebinami prinaša priložnosti za razvoj našega poslovnega okolja. Iskrene čestitke ob velikem dosežku in uspešno poslovanje tudi v prihodnje. Ponosni smo na vas, ker ste poleg uspešnega poslovneža tudi velik človekoljub.

Začeli smo pripravo proračuna za naslednji dve leti. Želim si čim širšega sodelovanja, dobrih predlogov, da bomo znotraj možnega izvajali naloge, ki so nam zaupane. Čeprav bo še veliko dela na sanaciji po neurju, ne smemo pozabiti na naša društva, socialne potrebe in razvoj občine.

Tudi letos bomo na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku, ki bo 4. oktobra, podelili priznanja Občine Vojnik. Nagradili bomo posameznike in skupine, ki so s svojim delom zaznamovali življenje v našem kraju in pustili svoj pečat. Iskreno jim želimo čestitati ter se jim zahvaliti za to. Na prireditvi se bomo zahvalili tudi tistim, ki so nam priskočili na pomoč v času naravne ujme.

Začela se je jesen. Čas, ko se vsi s strahom oziramo v nebo že ob vsaki napovedi večjih padavin. Res ne moremo vedeti, kaj nam bo namenila narava. Lahko pa se zanesemo na pomoč drug drugemu. To smo v preteklih mesecih dokazali. Zato lahko pogumno in z optimizmom korakamo v prihodnost.

Srečno!

Vaš župan Branko Petre

 

Septembra se je od nas poslovil spoštovani Anton Mogu z Dobrne. Bil je prejemnik zlatega grba naše Občine v letu 1998. Počivajte v miru v slovenski zemlji, dragi Tone. Ohranili vas bomo v hvaležnem spominu. 

Oglejte si tudi