Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Za dežjem posije sonce, po neurju spoznaš prijatelje

Naravne nesreče povzročajo izjemne naravne sile in vse kaže, da njihova moč z leti narašča. Območje naše občine je tako pred dnevi prizadelo močno neurje z nalivi, vetrom in točo. V občini Vojnik se je za trenutek ustavil čas, jutro je prineslo žalostno sliko.

Zaradi obilnega deževja so ceste postale potoki, reke in potoki pa so prestopili struge. Zalilo je nekatere kleti in hiše, poškodovane so strehe gospodarskih in stanovanjskih objektov, škoda je na gozdovih in kmetijskih pridelkih, sprožilo se je več zemeljskih plazov. Prizadeto je bilo gospodarstvo, oteženo je bilo delo občine.

Na območju dela občine Vojnik je bila za dalj časa prekinjena oskrba z električno energijo, nekaj časa pa tudi oskrba s pitno vodo. Še vedno velja za vsa gospodinjstva v občini ukrep prekuhavanja vode za uporabo.

V teh dneh se je ponovno pokazalo, kako zelo pomembna so gasilska društva, kako zelo pomemben je občinski štab civilne zaščite, da ob njih začutiš solidarnost in pripadnost.

Izjemno delo in trud sta danes, ko je že nekaj dni po neurju, vidna na vsakem koraku. V času intervencij so bili vsi napori usmerjeni v zagotavljanje varnosti naših občank in občanov, v ponovno vzpostavitev prevoznosti cest, vzpostavitev električne energije in v začasno sanacija odkritih streh stanovanjskih objektov. 

Nesebično so k intervenciji GZ Vojnik – Dobrna pristopila gasilska društva sosednjih občin (PGD Žalec, PGD Paška vas, PGD Zreče, GPO Tabor, PGD Gorenje pri Zrečah, PGD Bočna, PGD Mozirje, PGD Radmirje, PGD Gornji Grad, PGD Prebold, PGD Groblja, PGD Sveti Lovrenc, PGD Mestinje, Poklicna gasilska enota Celje, PGD Grušovlje, PGD Rečica ob Savinja, PGD Pobrežje ob Savinji, PGD, GD Kapla Pondor Nova Štifta, PGD Ojstriška vas  Tabor, PGD Ponikva, PGD Dramlje, PGD Loka pri Žusmu, PGD Lokarje, PGD Loče, PGD Planina pri Sevnici, PGD Šentrupert nad Laškim, PGD Sveti Štefan in PGD Slovenske Konjice), pripadniki civilne zaščite in slovenska vojska. Na terenu so bile pripadnice in pripadniki 20. pehotnega polka Slovenske vojske.

V najbolj odločilnih trenutkih in kratkem času nam je skupaj uspelo izjemno delo. Zato sem nadvse hvaležen vsem, ki ste s svojimi prizadevanji sledili istemu cilju – varnost in pomoč občanom. V takih trenutkih se izkaže, kako pomembna je lokalna skupnost in občani, ti so marsikje tudi sami odpravili posledice neurja. S svojo mehanizacijo in dobro voljo so nam priskočili na pomoč tudi kmetje in števili podjetniki. Bili smo priča izjemni organiziranosti Štaba civilne zaščite Občina Vojnik, Gasilske zveze Vojnik  Dobrna ter Štaba CZ zahodne Štajerske. Opremljenost civilne zaščite in gasilskih enot, ki izvajajo nujne intervencije, je v takih izrednih situacijah bistvenega pomena.

Zahvaljujem se vsem prostovoljcem, posebej gasilcem, posameznikom, ki ste nesebično nudili pomoč prizadetim ter vsem pogodbenim izvajalcem, ki ste profesionalno in požrtvovalno pristopili k odpravljanju posledic silovitega neurja; hvala tudi občinski upravi.

V naslednjih dneh, tednih nas čaka še veliko dela. Pomoč je že obljubila država, kar je potrdila z obiski mistrov posameznih resorjev. O vseh nadaljnjih postopkih, ki so vezanih na oceno škode, vas bomo še obvestili.

Dragi občani in občanke, pazite nase!

Branko Petre, župan

Oglejte si tudi