Oceni objavo

Nova energija s prihodom pomladi

Nekateri dnevi uidejo mimo, ne da bi pustili sled, medtem ko drugi, bodisi zaradi lepih ali zaradi težkih trenutkov, za vedno ostanejo z nami. To so dnevi, ki našemu življenju dajejo pečat. So mejniki, ki krojijo naš osebni in kolektivni spomin. (Ana Rupar)

Spoštovani, tako je tudi v življenju naše skupnosti. V času od zadnje številke Ogledala se je zgodilo veliko. Pripravili smo odlično deveto izvedbo Božičnega Vojnika, preskočili v novo leto, organizirali prvo ponovoletno srečanje podjetnikov, podelili priznanja ob kulturnem dnevu in bili prisotni na 37. pustnem karnevalu v Novi Cerkvi. Vse to dokazuje, da je naša skupnost aktivna, da drug drugemu pomagamo k boljšemu, bogatejšemu življenju. Vsega tega sem zelo vesel, saj to dokazuje, da nas težko lansko leto ni zlomilo, prej nas je še bolj povezalo. Iskrena hvala vsem številnim akterjem, ki ste motor tega dogajanja.

Vsekakor delo v novem letu usmerja prizadevanje za odpravo posledic neurij v lanskem letu. Filozof in mislec Seneka je nekoč davno zapisal: »Nadlogam ne moreš pobegniti. Lahko pa jih premagaš.« Tako tudi nam ne ostane drugega, kot da delamo. Hvaležni smo, da smo od države dobili dodeljenih precej sredstev in da bo tako mogoče kar veliko postoriti. Delo teče na sanaciji plazov, popravilu cestne in komunalne infrastrukture, pa tudi na urejanju vodotokov, kjer je naloga občine predvsem urejanje mostov in propustov. Decembra smo sprejeli rekordno visok proračun in sedaj intenzivno delamo na pripravi tehnične dokumentacije, izboru izvajalcev in izvedbi projektov. Moji sodelavci so vam pripravili več vsebinskih člankov o že začetih delih, spremljate jih lahko tudi na strani »mojaobčina.si«. Potrebujemo pa tudi vaše sodelovanje. Predvsem potrebujemo soglasja lastnikov zemljišč, da dovolijo posege, ki so potrebni zaradi gradnje. Tam, kjer soglasij ne bo, del ne bomo izvajali in bomo sredstva porabili drugje, kjer so prav tako potrebe. Žal je potreb veliko več, kot imamo sredstev.

Poleg odprave posledic neurja so naše glavne prioritete usmerjene v naslednja področja:

·         posodobitev cestnega omrežja LC in JP,

·         gradnjo vodovodov (Lindek, Selce, Lahka peč, Lemberg ...),

·         gradnjo kanalizacijskega omrežja (Ivenca, Polže, Gmajna, Socka, Frankolovo ...),

·         posodobitev in širitev OŠ Vojnik (naročilo za projektiranje in pridobitev gradbenega dovoljenja), sanacijo strehe na telovadnici POŠ Nova Cerkev,

·         gradnjo igrišč (Frankolovo, Arclin in Socka) – pričakujemo razpis Ministrstva za gospodarstvo in šport,

·         izgradnjo širokopasovnega omrežja, ki ga izvaja sklad RUNE,

·         prizadevanja za povečanje prometne varnosti skupaj z DRSI,

·         nadaljevanje pogovorov z lastniki zemljišč za izgradnjo kolesarske poti Celje – Vojnik – Dobrna.

V prvi polovici leta pričakujemo tudi podpis dogovora za razvoj regij. To je prvi korak k možnosti črpanja sredstev kohezijskega sklada nove finančne perspektive. Za nas so pomembne vsebine posodobitve kanalizacijskega omrežja, žal še vedno samo za aglomeracije nad 2000 PE. Posodobitev vodovodnega omrežja predvideva gradnjo nove vodarne v Socki. Skupaj bomo sodelovale občine Celje, Vojnik in Štore. Glede mobilnosti se nadaljuje načrtovanje in gradnja regijskih kolesarskih poti, sedaj tudi odseka Vojnik – Frankolovo – Zreče – Slov. Konjice.

Ker nam je pomembno dobro delovanje naših društev, je v tej številki objavljena večina razpisov za sofinanciranje njihovega dela. Bodite pozorni in se pravočasno prijavite.

Marca vas tudi povabim k izpolnitvi ankete o zadovoljstvu s kakovostjo življenja v občini Vojnik. To aktivnost izvajamo v sklopu sprejete strategije razvoja občine do leta 2030. Zanima nas vaše mnenje za različna področja. To nam bo pomagalo pri usmerjanju našega dela in sredstev v prihodnje.

Ustanovila se je civilna iniciativa z imenom "Tukaj smo". Opozarjajo na potrebo po izgradnji pločnikov in kolesarskih stez ter na prometno varnost. Zbor članov je predviden za 15. marec v Kulturnem domu v Vojniku. Vsebino, ki jo naslavlja iniciativa, v celoti podpiram. Nujno potrebujemo izboljšanje stanja na tem področju. Pozivam pa ponovno vse lastnike zemljišč, kjer je predvidena gradnja pločnikov in kolesarskih stez, da soglašajo z odkupom potrebnih zemljišč. Žal nam večina že končanih projektov stoji ravno zaradi tega. Vem, da se je težko odločiti za prodajo zemlje, ampak je to žal nujno potrebno.

Verjamem, da je za nami tudi večina izvajanja zimske službe za letos. Želel bi se zahvaliti vsem izvajalcem za požrtvovalno delo. Opozoriti pa želim na zelo negativen trend in izjemno nestrpnost prebivalcev do naših izvajalcev. To, da si vsakdo jemlje pravico in »nadira« izvajalce, je nesprejemljivo. Lahko nas pripelje do tega, da bo v naslednji sezoni še manj izvajalcev, ki bodo opravljali to delo. To pomeni, da bo nivo storitev padel na bistveno nižji nivo, kot je sedaj.

Še en negativen trend, na katerega želim opozoriti in se v našem okolju pojavlja v zadnjem obdobju, je vandalizem na športnih površinah in igriščih. Uničevanje opreme, vožnja z motorji po igrišču in celo med otroki, puščanje odpadkov in smeti na igriščih, vlamljanje v elektro omarice, vse to je nesprejemljivo in nevarno početje. Prosim vse, da uporabljate igrišča in športne objekte v skladu z navodili in po zdravi kmečki pameti. Le tako bodo lahko varna in vsem čim bolj dostopna.

Stopili smo v marec. Ta je še posebej posvečen našim ženam, dekletom in materam. Dovolite, da vam ob praznikih – dnevu žena in ob materinskem dnevu – iskreno in iz srca čestitam. Sodoben čas od žensk zahteva izjemne napore. Želim vam sporočiti, da vaše delo, predvsem pa napor za družino in vzgojo otrok, opazimo in cenimo. Hvala za to.

Prišla je pomlad. Nova energija in rast z njo. Z nami so zvesti prijatelji, ki so čudodelni napoj življenja. Učijo nas, da se odpiramo, razumemo, skrbimo drug za drugega. Da izstopimo iz svojega udobja in izoliranosti ter delimo življenje z drugimi. Veselimo se življenja, le enega imamo. Vojnik nam ponuja čudovito okolje za polno in srečno bivanje.

Vaš župan Branko Petre

Oglejte si tudi