Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Priključevanje objektov na javno kanalizacijo in plačilo komunalnega prispevka

Občina Vojnik je v preteklem letu dogradila kanalizacijsko omrežje na več odsekih v Vojniku in Novi Cerkvi. Za te odseke so že pridobljena uporabna dovoljenja, zato bodo lastniki lahko začeli s priključevanjem objektov na javno kanalizacijsko omrežje.

Podjetje Vodovod – kanalizacija, d. o. o., ki je v naši občini izvajalec javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih vod in med drugim upravlja z javnim kanalizacijskim omrežjem, bo vsem lastnikom objektov, ki so predvideni za priključitev na kanalizacijsko omrežje, poslalo obvestilo z natančnimi pogoji in navodili za priključitev.

Izvedba kanalizacijskega priključka od objekta do točke priključitve na javni kanal je strošek lastnika objekta in je po izvedbi tudi njegova last. Lastnik objekta mora na podlagi 16. člena Uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda v vode in javno kanalizacijo (Uradni list RS, št. 64/12, 64/14, 98/15, 44/22 – ZVO-2, 75/22 in 157/22) na območju, ki je opremljeno z javno kanalizacijo, zagotoviti, da se komunalna odpadna voda odvaja v javno kanalizacijo.

Občina Vojnik mora za priključitev na javno kanalizacijsko omrežje vsem zavezancem izdati tudi Odločbo o odmeri komunalnega prispevka v skladu z Odlokom o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Občine Vojnik.

Zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 199/21), ki se je začel uporabljati 1. junija 2022, je namreč določil, da upravljavec infrastrukture, to je Vodovod – kanalizacija, d. o. o., pod grožnjo kazenskih sankcij, ne sme priključiti nobenega objekta na novo infrastrukturo brez predložitve potrdila o plačanem komunalnem prispevku.

Sprejeti odlok upošteva pretekla vlaganja v individualno infrastrukturo, na podlagi česar se lahko zavezancem zniža plačilo komunalnega prispevka, kot bi ga plačali sicer.

Višji odstotek priznanja preteklih vlaganj v kanalizacijo, to je 75-odstotno znižanje, se bo priznalo zavezancem, ki se bodo na javni kanalizacijski sistem priključili do 30. 3. 2024. Po preteku tega datuma se bo upoštevalo znižanje v tej višini le, če bodo lastniki svoje objekte priključili v obdobju enega leta po pridobitvi te možnosti. Če bodo te objekte priključili po preteku enega leta od pridobitve možnosti priključitve, bo zavezancu priznano 50-odstotno znižanje.

Pri izračunu komunalnega prispevka se upošteva podatek o bruto tlorisni površini objekta, površina zemljišča pod stavbo in namembnost objekta. Na javni kanalizacijski sistem se lahko priključijo le legalno zgrajeni objekti (pridobljeno gradbeno ali uporabno dovoljenje).

Zgoraj opisani sistem plačevanja komunalnega prispevka bo v prihodnje veljal tudi za priključevanje objektov na vodovodno omrežje, kadar se bo v naselju ali delu naselja zgradil nov vodovod. Za območja, na katerih bo občina prevzela v upravljanje obstoječe vaške vodovodne sisteme, pa se za obstoječe objekte, ki so že priključeni na vaški vodovod, komunalni prispevek ne bo odmerjal.

Glede na zgoraj navedeno je torej postopek priključevanja objektov na javno kanalizacijsko omrežje sledeč:

1.    Podjetje Vodovod – kanalizacija, d. o. o., posreduje lastniku objekta, ki je na območju z novo opremljeno kanalizacijo, poziv k priključitvi.

2.    Občina zavezancem izda odločbo o odmeri komunalnega prispevka. Po plačilu tega pa še potrdilo o  plačanem komunalnem prispevku.

3.    Lastnik objekta pošlje podjetju Vodovod – kanalizacija, d. o. o., vlogo za priključitev na javno kanalizacijo. Obrazec in navodila, kako se izvede kanalizacijski priključek, so dostopni na spletni strani: https://www.vo-ka-celje.si/sl/obrazci-98

4.    Na podlagi prejete vloge se lastniku izda dovoljenje za priklop na javno kanalizacijsko omrežje, v katerem so opredeljeni tehnični pogoji priključitve na javno kanalizacijo.

5.    Na podlagi izdanega dovoljenja občan pod nadzorom podjetja Vodovod – kanalizacija, d. o. o., izvede priključek na javno kanalizacijo.

Veliko je bilo že komunikacije in konstruktivnega sodelovanja z občani pri sami pripravi projektov, veliko tudi pri izvedbi gradbenih del, zato verjamemo, da bo tako tudi pri izvedbi priključkov, s čimer bomo skupaj dosegli naš cilj, to je čisto in urejeno okolje, v katerem živimo. V tem času smo že izdali kar nekaj odločb, zato predlagamo, da se občani, ki ste prejeli poziv, oglasite na občini, kjer vam bomo pripravili odločbe.

Tekst: Jelka Gregorc

 

 

Oglejte si tudi