Oceni objavo

Potrjena idejna zasnova rekonstrukcije OŠ Vojnik

Strokovna ekipa projektantov podjetja Razvoj vizije, d. o. o., je v procesu izdelave idejne zasnove sledila predlogom iz projektne naloge, sodelovala z vodstvom šole ter predstavniki Občine Vojnik, hkrati pa upoštevala veljavne predpise in standarde. Rešitev, ki je nastala, je plod timskega in interdisciplinarnega dela. Na podlagi poglobljene analize potreb šole in preučitve izboljšave logistike je nastal sistematski načrt nove ureditve, ki celostno obravnava šolski kompleks in njegovo bližnjo okolico. Načrt je razdeljen v tri vsebinske sklope, ki hkrati predstavljajo tri faze gradnje. Te si morajo slediti brez prekinitev, saj so med sabo pomembno povezane.

FAZA 1

Gradnja trakta E (med telovadnico in obstoječo razredno stopnjo) in nova ureditev prometne logistike 

V tej fazi predvidevamo prostorsko razširitev predmetne stopnje kot izgradnjo novega trakta (E) med športno dvorano in objektom razredne stopnje. Z izgradnjo tega trakta bi sanirali tudi najbolj degradirani fasadni pogled šolskega kompleksa.

Trenutna prometna ureditev okoli objekta je v neskladju z osnovnimi zahtevami uporabe in varnosti šolskega kompleksa. Logistiko objekta in njegove okolice je potrebno postaviti na novo: ločiti gospodarsko dvorišče od šolskih poti in vzpostaviti varno šolsko dvorišče brez prometa. Nova prometna logistika postavlja postajališče za avtobuse nasproti objekta Občine Vojnik. Novo postajališče sprosti prometni krč na Prušnikovi ulici in razbremeni Ulico Stanka Kvedra avtobusnega prometa.

FAZA 2

Rušitev obstoječega dela predmetne stopnje in gradnja trakta F

Obstoječi objekt za pouk razredne stopnje se v 2. fazi v celoti poruši in nadomesti z novogradnjo večje kapacitete v treh etažah (trakt F). Razredna stopnja bo imela svoj ločen vhod z novega šolskega dvorišča. Novozgrajena trakta (E) in (F) bosta imela strehi v naklonu.

FAZA 3

Rekonstrukcija pritlične etaže obstoječe šole (kuhinja, jedilnica, osrednji prostor z garderobami) ter ureditev gospodarskega dovoza in parkirišč na Škoflekovi ulici

Šolska kuhinja in jedilnica s svojo kvadraturo in opremo že nekaj časa več ne zadostujeta osnovnim potrebam. Predvidena je tehnološka posodobitev, rekonstrukcija in širitev kuhinje.

Pasažo med objekti se po načrtih dokončno ukine in zapre za namene šolskih funkcionalnih prostorov, atrij pa pokrije s stekleno streho. Na ta račun šola pridobi dodatno površino pri mali telovadnici ter nujno potreben osrednji atrij z dovolj garderobnega prostora za predmetno stopnjo. V atriju med razredno in predmetno stopnjo se ponovno vzpostavi amfiteatralni tip ureditve, ki omogoča skupinsko delo na prostem.

Glavna komunikacijska os skozi celoten šolski kompleks bo v smeri vzhod – zahod (gl. modro puščico na slikovnih prilogah).

Tekst in foto: Vesna Poteko

Oglejte si tudi