Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

MDDSZ letak za pomoč žrtvam poplav in plazov

IZREDNA DENARNA POMOČ KOT SOLIDARNOSTNA POMOČ

Vse žrtve poplav in plazov iz avgusta 2023, ne glede na dohodek ali premoženje, so upravičene do izredne denarne socialne pomoči (IDP) oziroma do tako imenovane solidarnostne pomoči, ki bo izplačana kot enkratni znesek v višini največ 7 minimalnih dohodkov samske osebe ali družine, vendar ne več kot višina škode oz. višina škode, navedene na vlogi. Solidarnostna pomoč NI predmet omejitve dedovanja in se ne upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (otroški dodatek, štipendije itd.).

Solidarnostna pomoč:

• se izključuje z IDP za poplave avgusta 2023, dodeljeno po veljavnem zakonu,

• se NE izključuje z ostalimi solidarnostnimi pomočmi, dodeljenimi po interventnem zakonu, z IDP za druge naravne nesreče ali višjo silo in z IDP za kritje stroškov, povezanih z najetim stanovanjem in z IDP za kritje izrednih stroškov, povezanih s preživljanjem.

VIŠINA:

• Samska oseba: 4.918,64 evra •

4-članska družina: 11.466 evra

• Par brez otrok: 7.622,30 evra

IZREDNA DENARNA POMOČ ZA KRITJE STROŠKOV NAJETEGA STANOVANJA

Vsem, ki so zaradi poplav ali zemeljskih plazov izgubili streho nad glavo oziroma je njihovo trenutno domovanje neprimerno za bivanje in so za reševanje stanovanjske težave najeli stanovanje, je poleg zgornje pomoči (IDP za poplave), na voljo še IDP za kritje stroškov, povezanih z najetim stanovanjem (obratovalni stroški oziroma najemnina), do višine 2 X minimalnega dohodka. Pomoč za kritje stroškov najema stanovanja:

• se NE izključuje s solidarnostnimi pomočmi, dodeljenimi po interventnem zakonu, z IDP za druge naravne nesreče ali višjo silo in z IDP za kritje izrednih stroškov, povezanih s preživljanjem,

• se NE upošteva pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (otroški dodatek, štipendije, itd.),

• NI predmet omejitve dedovanja.

VIŠINA:

• Samska oseba: 1.405.33 evra

• 4-članska družina: 3.275,99 evra

• Par brez otrok: 2.177,79 evra » »

ODDATI JE TREBA VLOGO

Vloga se odda na obrazcu za IDP 8,43 pri centru za socialno delo (CSD) najkasneje do 31. decembra 2023. V obrazcu ni treba odgovoriti na vprašanja, vezana na materialni položaj. Dokazila o nastanku škode in njeni višini morajo upravičenci predložiti CSD do 30. junija 2024. V nasprotnem primeru se pomoč šteje za neupravičeno prejeto pomoč in so jo stranke dolžne vrniti. Vsem, ki so že uveljavljali in prejeli IDP za namen odprave posledic poplav in zemeljskih plazov v avgustu 2023 ter so utrpeli škodo višjo od višine dodeljene IDP, bo CSD po uradni dolžnosti odločil še o upravičenosti do razlike do 7x minimalnega dohodka, a ne več kot je višina nastale škode oz. višine škode, navedene na vlogi. Tistim, ki so uveljavljali in prejeli IDP zaradi druge naravne nesreče, se prejeta pomoč ne bo upoštevala pri dodelitvi solidarnostne pomoči.


Oglejte si tudi