Oceni objavo

DELOVANJE GASILSKE ZVEZE VOJNIK – DOBRNA

V Gasilski zvezi Vojnik – Dobrna, v katero vključujemo šest gasilskih društev tako iz občine Vojnik kot iz občine Dobrna, smo se tokrat prvič v zgodovini našega obstoja srečali z izjemno veliko katastrofalno nesrečo, predvsem na območju občine Vojnik.

Dogodek, ki se je pripetil 13. julija in nato še izraziteje 20. julija, je po moji oceni označen s trojčkom  v enem hipu, res v enem samem hipu, smo doživeli poplavni val, točo in izjemen vihar, česar v svoji dolgi gasilski karieri ne pomnim. Sam ocenjujem, da je bilo v nekaterih predelih neurje celo enako ali zelo podobno udarcem tornada. Gasilci smo se, kot je naš običaj in kot nam narekuje tudi naša vest, hipoma odzvali in po prvi oceni tega izjemnega dogodka dokaj hitro prepoznali, da gre za razsežnost, ki jo bomo morali obravnavati drugače kot običajno nesrečo. Nemudoma smo v občini Vojnik organizirali dva štabna centra, enega v PGD Vojnik in drugega v PGD Nova Cerkev. S pomočjo štabnega vodenja smo potem laže koordinirali in vodili celotno izjemno obsežno akcijo. V kar nekaj poročilih in po poročanju javnih medijev je bilo slišati, da smo imeli preko centra za obveščanje zabeleženih blizu 500 intervencij. Pozneje se je izkazalo, da je bilo v času izvajanja same intervencije teh dogodkov še kar nekaj več; nekateri naši krajani, ki so bili ogroženi in prizadeti v neurju, namreč preprosto niso sporočili svojih težav na center za obveščanje ali na gasilska društva, ampak so bile posledice neurja vidne šele ob našem ogledu in predvsem s pomočjo intenzivnega prepoznavanja posnetkov profesionalnega drona, ki smo ga dobili iz Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije.

Glede na velike obsežnosti posledic po neurju smo preko Štaba civilne zaščite občine Vojnik in občine Dobrna aktivirali dodatne sile. Predvsem moram omeniti, da se je po preteklih katastrofalnih poplavah v občini Vojnik prvič aktivirala tudi slovenska vojska, ki nam je priskočila na pomoč z svojo mehanizacijo in s pehotnimi enotami. Štab civilne zaščite občine Vojnik je deloval od samega začetka pa do konca naših velikih intervencij. Na štabu je bilo vseskozi koordinirano delo, predvsem je bila izrazito prepoznavna koordinacija glede organizacije dodatnih sil opreme in logistike, skratka vsega, kar je bilo potrebno za čim uspešnejše delo. Pri načrtu zaščite in reševanja, ki je v občini Vojnik narejen za takšne in podobne nesreče, smo naleteli na težavo zaradi časa dopustov. Kar nekaj naših pogodbenikov je bilo namreč v tem času odsotnih. Za dodatno pomoč na območju občine Vojnik smo tako pridobili gasilsko tehniko in večino vsega, kar smo potrebovali za posredovanje, iz celjske regije, pa tudi širše.

Največ dela smo imeli na območju KS Nova Cerkev. Poskušali smo dati našim gasilcem vsaj en prost dan in na ta dan množično aktivirali druga gasilska društva. Kar nekaj naših gasilcev je bilo v tej nesreči tudi samih prizadetih, večinoma pa so najprej pomagali drugim. V veliko pomoč so nam bili naši krajani s svojo mehanizacijo. Predvsem na območju občine Vojnik izpostavljam družine Ravnak, Majcen in Kugler, ki so v veliki meri dopolnile primanjkljaj potrebne mehanizacije.

Glede na razmere smo pričakovali, da bo zaradi obilnih padavin prišlo tudi do plazov, ki so v naslednjih dneh zares precej obremenjevali naše gasilce z novim posredovanjem. Gasilci lahko v takšnem trenutku izvedejo le najnujnejši ukrep, ostalo sanacijo bo kasneje urejala Občina. Z veseljem ugotavljamo, da kljub izjemno velikemu številu aktiviranih reševalcev nismo zabeležili nobene resne poškodbe, kaj šele kakšne smrtne žrtve. To je gotovo tudi rezultat tega, da imamo upravičeno naše usposabljanje, ki je usmerjeno k pravilnemu strokovnemu in varnemu delu. Pri tej veliki nesreči smo med drugim prišli so spoznanja, da bo v prihodnje potrebno zagotoviti še nekatera materialna sredstva reševalcev, tako civilne zaščite kot samih gasilcev. Soočali smo se namreč s problemi, ki sicer niso vsakdanja praksa, glede na podnebne spremembe in vse, kar se odvija okoli nas, pa lahko v prihodnosti pričakujemo veliko podobnih primerov. Ta velika nesreča nas je vse skupaj podučila, da bo za v prihodnje pri načrtovanjih opreme potrebno k sedanji opremljenosti še kar veliko dodati.  

Poleg nastale škode pri naših državljanih smo na žalost tudi gasilci v času izvajanja intervencij utrpeli kar nekaj škode na svoji opremi. Izjemno smo vam hvaležni za vsakršno donacijo. Prosimo, da tudi ne pozabite na dan, ko vas bodo s koledarji obiskali naši gasilci.

Ob zaključku želim omeniti še nekaj, kar se mi zdi izjemno pomembno. Naši gasilci so kljub velikemu naporu na svojih območjih z veliko vnemo in energijo priskočili na pomoč tudi v začetku avgusta, ko so v več predelih Slovenijo pestile katastrofalne poplave. Gasilci so tudi tokrat pokazali svoje veliko srce, predvsem pa nekaj, čemur jaz pravim, da ni več lastnost navadnih smrtnikov. Z veliko ljubeznijo do gasilstva zmorejo vse te nadčloveške napore. Vse pohvale in čestitke vsem, ki so sodelovali in na kakršen koli način pomagali v reševanju ter vsem ostalem, kar so počeli. Hvala vam, naši junaki, gasilci.

Ivan Jezernik, predsednik GZ Vojjnik – Dobrna

Foto: arhiv PGD Nova Cerkev


Opravičilo avtorju članka Ivanu Jezerniku

V Ogledalu 143 je prišlo do napake, navedena sta napačna avtorja članka in fotografij. Avtor je Ivan Jezernik. Za napako se opravičujem.

Lea sreš, odgovorna urednica Ogledala


Oglejte si tudi