Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

135 let delovanja PGD Vojnik

Tretjega maja je bila ob dnevu svetega Florjana (zaščitnika gasilcev) tradicionalna Florjanova maša – letos že štiriindvajsetič zapored. Gasilci iz sosednjih društev in pobratenega društva PGD Dragomlja vas so se začeli zbirati ob 9. uri. S svojim obiskom sta nas razveselila gospod Branko Petre (župan) in gospa Stanka Repas (namestnica predsednika GZ Vojnik - Dobrna). Po uvodnih pozdravih namestnice predsednika GZ Vojnik - Dobrna, župana občine Vojnik in predsednika domačega društva je domači župnik gospod Anton Perger blagoslovil novo poveljniško vozilo Ford Ranger, motorno brizgalno ter prikolico. Po prevzemu novitet je sledila sveta maša pri cerkvi svetega Florjana.

 

Društvo letos praznuje 135-letnico delovanja, ki je ne bi bilo brez naših prednikov. Ti pa so lahko ponosni, kako smo nadgradili njihovo dediščino. Praznovanje je sovpadlo s tradicionalno Florjanovo mašo. V ta namen smo posodobili tehniko za zaščito in reševanje sočloveka v nesreči. Z novo pridobitvijo bomo uspešneje in učinkoviteje nudili pomoč ljudem. Tako kot naši predniki tudi mi sledimo napredku in razvoju gasilske tehnike in opreme, kar je razvidno v našem gasilskem domu. Od zadnje okrogle obletnice smo v njem marsikaj postorili. Uredili smo centralno ogrevanje, končali z zamenjavo preostalih oken in garažnih vrat z energijsko ustreznejšimi. Tudi v notranjosti smo se lotili prenove prostorov, tako sta bila v tem času prenovljena kuhinja in priročno skladišče. Seveda smo prostore tudi barvno osvežili, počasi se bomo lotili še prenove dežurne sobe, če nam bodo to dopuščala finančna sredstva. V tem obdobju smo odprodali zastarelo tehniko (avtolestev, avtocisterno TAM in poveljniško vozilo SUBARU) in jo zamenjali z novejšo (avtocisterna AC 16/60 in zgoraj omenjene zadnje posodobitve). Nabavili smo nekaj najnujnejše opreme za zaščito operativnih gasilcev, ki posredujejo v intervencijah.

 

Ker pa naše delo zahteva strokovno usposobljenost, smo tudi na tem področju naredili trdne korake in se usposobili po potrebah v društvu, da lahko sočloveku čim bolj strokovno pomagamo ob nesreči. Skrbimo tudi za mladino, ki se navdušeno usposablja in nam je v ponos – prihodnje rodove čakajo dobri gasilci. Zahvala gre vsem mentorjem, ki svoj prosti čas posvečajo delu z mladino in jim kljub napornim delovnikom ni težko delati z njimi. Naši operativni člani in članice se prav tako udeležujejo izobraževanj in tekmovanj in s tem širijo dober glas našega društva. Na tem mestu se jim zahvaljujem za njihovo dobro voljo in čas, ki ga namenjajo za treniranje, usposabljanja in delo v gasilskem domu. Ne nazadnje gre posebna zahvala tudi našim veterankam in veteranom ter mentorju Karlu Kasesniku, da navkljub letom še vedno premorejo toliko energije, da nadaljujejo svoje mladostno delo in se aktivno pripravljajo za tekmovanja, tekmujejo in po svojih močeh sodelujejo pri razvoju društva.

 

Spoštovani krajani, spoštovane krajanke ter spoštovani donatorji in sponzorji!

V imenu PGD Vojnik se vam zahvaljujem za moralno in finančno podporo, ki nam ju izkazujete skozi vsa leta; mi pa vam zagotavljamo, da vedno lahko računate na nas, ko nas boste potrebovali, v dobrem ali v slabem.

 

Zahvala gre tudi nekdanjemu županu gospodu Benediktu Podergajsu za posluh do našega društva in za nesebično pomoč. Prav tako se zahvaljujemo sedanjemu županu gospodu Branku Petretu za razumevanje potreb društva glede uspešnega opravljanja nalog zaščite in reševanja – še naprej si želimo uspešnega sodelovanja.

 

Z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

 

Roman Kugler, predsednik PGD Vojnik

Foto: Petra Zupanc

Oglejte si tudi