Oceni objavo

Letošnja priznanja v znamenju zahval

V času praznovanja občinskega praznika se je zvrstilo veliko prireditev in dogodkov, ki jih pripravijo društva in ostali. Praznovanje smo končali z osrednjo prireditvijo ob prazniku Občine Vojnik, ki je bila 4. oktobra 2023. Prireditev je bila v znamenju citata pesnice Pam Brown: »Če ti preostane samo še en dih, ga porabi za to, da rečeš hvala.« Hvala so izrekli vsem, ki so se ob minulih neurjih izkazali in pomagali tam, kjer je bilo to najbolj potrebno.

Na dogodku, ki ga je povezovala Andreja Petrovič, so podelili priznanja zlatim maturantom, Blažu Hriberniku, zahvale za pomoč ob naravni nesreči, županova priznanja, bronaste in srebrne grbe ter posebno priznanje, ki je to leto nadomestilo zlati vojniški grb. Župan Branko Petre je v govoru poudaril razmere v občini med naravno nesrečo, predstavil čas intervencije in nakazal program občine pri sanaciji nastale škode. Zahvalil se je vsem nagrajenim posameznikom in organizacijam in z optimizmom napovedal sanacijo škode ter nadaljevanje začrtanih projektov.

Posebne zahvale sodelujočim v času izvajanja nujnih intervencij za izkazano izredno požrtvovalnost, hrabrost in človekoljubnost

V neurjih, ki so nas najmočneje prizadela v obdobju od 17. do 25. julija, so na območju naše občine delovale številne sile zaščite, reševanja in pomoči, ne le iz naše občine, ampak tudi iz širše regije in države, prav tako so se izjemno angažirali posamezniki: PGD Radeče, PGD Zreče, PGD Stranice, PGD Tepanje, PGD Gorenje pri Zrečah, PGD Lokarje, PGD Ponikva, PGD Loka pri Žusmu, PGD Planina pri Sevnici, PGD Dramlje, PGD Sveti Štefan, PGD Mestinje, PGD Slovenske Konjice, PGD Loče, PGD Šentrupert, PGD Žalec, PGD Griže, PGD Ojstriška vas Tabor, PGD Kapla Pondor, PGD Paška vas, PGD Prebold – Dolenja vas – Marija Reka, PGD Sveti Lovrenc, PGD Groblja, PGD Mozirje, PGD Bočna, PGD Radmirje, PGD Gornji Grad, PGD Rečica ob Savinji, PGD Pobrežje ob Savinji, PGD Grušovlje, PGD Nova Štifta, PGD Slivnica pri Celju, PGD Dobje, PGD Dolga Gora, PGD Šmartno ob Dreti, PGD Nazarje, PGD Svibno, PGD Vojnik, PGD Nova Cerkev, PGD Lemberg, PGD Frankolovo, PGD Socka, Poklicna gasilska enota Celje, Janez Melanšek, poveljnik Civilne zaščite Zahodne Štajerske (pripadnikom tehnično reševalnih enot); mag. Natalija Plemenitaš Fuchs, vodja izpostave URSZR Celje; brigadir Boštjan Baš, poveljnik 72. brigade Slovenske vojske; podpolkovnik Andrej Krivec, poveljnik 20. pehotnega polka (pripadnikom Slovenske vojske, ki so sodelovali v intervencijah); Ivan Jezernik, član štaba CZ Vojnik; Beno Polajžar, PGD Vojnik; Janez Pogorevc, PGD Nova Cerkev, Aljaž Majcen in Branko Majcen.

Županova priznanja za prizadevne občanke in občane

Priznanja Občine Vojnik za delo v KS Vojnik so prejeli: Franc Dajčman (za dolgoletno članstvo v Vinogradniško-vinarskem društvu Občine Vojnik, za vzdrževanje in skrb za potomko najstarejše trte z Lenta), Stanko Mikola (za 40 let glasbenega ustvarjanja in dela na področju kulture), Stevo Lazič (za prizadevno delo pri urejanju Občine Vojnik v režijskem obratu). Za delo v Krajevni skupnosti Nova Cerkev: Ida Grobelnik (za uspešno vodenje podružnične Osnovne šole Nova Cerkev in povezovanje šole s krajem), Silva Klinc (za sodelovanje in pomoč društvom v kraju) in Boštjan Štante (za prizadevno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Nova Cerkev). Za prizadevno delo v Krajevni skupnosti Frankolovo so prejemniki priznanja Darko Ravnak (za prizadevno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Frankolovo),  Stane Tihle (za dolgoletno članstvo v Moškem pevskem zboru Prosvetnega društva Anton Bezenšek) in Ivan Keblič (za prizadevno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Frankolovo ter dolgoletno članstvo v Lovski družini Vojnik).

Bron in srebro za dolgoletno in uspešno delo

Z bronastim vojniškim grbom so bili nagrajeni člani Vinogradniško-vinarskega društvo Občine Vojnik za 20-letno delovanje na področju vinogradništva, strokovnega izpopolnjevanja svojih članov, za dvig kakovosti pridelave vina in kulture pitja ter za promocijo domačega kraja doma in v tujini. Nataša Kovačič Stožir je prejela bronasti vojniški grb za vodenje Turističnega društva Vojnik, izjemno angažiranje pri organiziranju Božičnega Vojnika, za promocijo podjetništva v Občini Vojnik in njen prispevek k povezovalnosti med društvi. Zdenko Vrenko je srebrni vojniški grb prejel za aktivno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik, članstvo v Planinskem društvu Vojnik, pomoč pri delu Vinogradniško-vinarskega društva Občine Vojnik ter Medobčinskega društva delovnih invalidov; za prostovoljstvo v času epidemije, pomoč ljudem v stiski in povezovalnost v  kraju.

Letošnji srebrni vojniški grb je šel v roke Lidiji Eler Jazbinšek za dolgoletno vodenje KS Vojnik, za delo v občinskem svetu, velik doprinos občini na področju sociale, dela z društvi, koordiniranje dela prostovoljcev, delo v Civilni zaščiti in ne nazadnje za njeno srčno predanost pri delu z mladimi. Jana Govc Eržen in Marko Drešček, strokovni vodja ZD Celje,  sta sprejela srebrni vojniški grb, namenjen Zdravstvenemu  domu  Celje, kolektivu Zdravstvene postaje Vojnik za delovanje zdravstvene postaje na območju občine, predvsem za aktivno, predano, strokovno in prijazno delo kolektiva Zdravstvene postaje Vojnik.

Zlato za srčne gasilce

Posebno priznanje je bilo podeljeno Gasilski zvezi Vojnik – Dobrna za predano in aktivno delovanje na področju zaščite, reševanja in pomoči dobri dve desetletji. V GZ Vojnik – Dobrna je združenih 6 društev, skupno 1355 članov – gasilcev, mladine, oprerativnih gasilcev, rezervnih operativnih gasilcev, veteranov in ostalih članov. Posebno priznanje sta sprejela Ivan Jezernik, predsednik GZ Vojnik – Dobrna in Stanislav Božnik, poveljnik GZ Vojnik – Dobrna.

V kulturnem programu so sodelovali Harmonikarski orkester Glasbene šole Celje, dirigent Tomaž Marčič, Jakob Tojnko, harmonika in vokalistka Amadeja Begović.

Tekst: Lea Sreš

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi