Oceni objavo

Stanje v občini Vojnik po elementarni nesreči

Leto 2023 je bilo za občino Vojnik izjemno zahtevno, saj nas je v zelo kratkem obdobju prizadelo več elementarnih nesreč. Neurja s točo, močnim vetrom in dežjem so se izmenjevala, za sabo pa puščala sledi uničenja. Največ škode je povzročilo prav močno deževje s plazovi, ki so posegali v našo infrastrukturo, predvsem v ceste in objekte.

Občanom, ki so v času intervencije poklicali na številko 112 ali Občino Vojnik in sporočili, da jim plaz ogroža stanovanjski oziroma gospodarski objekt, smo zagotovili ogled geologa. Po popisu in ocenjevanju škode, ki so ga opravili predstavniki Civilne zaščite, je Komisija za pregled evidentiranih plazov v Občini Vojnik pripravila seznam prioritetnih nalog za sanacijo. Plazovi, ki ogrožajo objekte za bivanje, so postavljeni na prvo mesto. Sledijo plazovi, ki so poškodovali ali ogrožajo javno infrastrukturo, predvsem ceste in vodovode. Poleg tega so na seznamu še sanacije poškodovanih lokalnih cest in javnih poti ter sanacija mostov in cestnih prepustov, ki so bili poškodovani v poplavah (potrebno uskladiti z DRSV).

Glede na določene prioritete je bila vzpostavljena metodologija dela. Prvi korak je vključeval izdelavo projektne dokumentacije, ki jo je pripravila strokovna ekipa geologov. Ogledali so si teren in določili potrebne ukrepe za sanacijo plazov ter na podlagi raziskav začeli izdelavo projektne dokumentacije. Sledil je korak postopka javnega naročanja, ki je izveden skladno z veljavno zakonodajo o javnem naročanju.

Izvedba sanacije nekaterih plazov je že stekla. Na terenu so bili izvedeni nujno potrebni ukrepi za stabilizacijo pobočij, odstranjevanje materiala ter obnovo in utrditev poškodovanih cest. Pri tem sodeluje tudi lokalna skupnost; namen pa je zagotoviti čim manj posegov v vsakdanje življenje prebivalcev.

Plazovi, ki so uvrščeni na prioritetni seznam, in se zanje že izvajajo postopki javnega naročanja, so:

-          sanacija plazu Male Dole (od Špes do Jošt) – JP964341,

-          sanacija plazu Lipa pri Frankolovem na območju javne poti JP964441 (v bližini HŠ Lipa pri Frankolovem 4).

Plazovi, za katere imamo že znane izvajalce, so:

-      sanacija plazu na cesti JP964471 (Straža pri Novi Cerkvi 5e), vrednost sanacije 189.236,40 EUR,

-       sanacija plazu Trnovlje (Delčnjak – Kotnik), vrednost sanacije je 157.162,34 EUR,

-          sanacija plazu na JP965270 Pristava – Dobrotin (pri Kunaj), vrednost sanacije je 216.095,73 EUR,

-      sanacija usada na JP964371 (cesta za Male Dole (proti Žerjav), vrednost sanacije je 337.840,19 EUR,

-      sanacija plazu pilotna stena Novake (pri Jarh), vrednost sanacije je 74.716,19 EUR.

V izvedbi sanacije je plaz Selce (zgornji in spodnji plaz) vrednost sanacije je bila 137.793,36 EUR.
Končana dela sanacije plazu Rakova steza (pri objektu Stražica 19a) vrednost sanacije je 68.521,54 EUR.

Občina Vojnik se zaveda, da je hitra in uspešna sanacija ključnega pomena za obnovo in ohranjanje varnosti naših občanov. Zato bomo še naprej tesno sodelovali z vsemi pristojnimi organi ter poskrbeli, da bodo sanacije čim prej izvedene.

Tekst in foto: Boštjan Švab, Mateja Kozikar

Oglejte si tudi