Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Zimska služba

Zimska služba obsega sklop dejavnosti in opravil, potrebnih za omogočanje prevoznosti cest in varnosti cestnega prometa v zimskih razmerah. Te nastopijo takrat, ko je zaradi zimskih pojavov (poledica, sneg, žled idr.) lahko normalno odvijanje prometa ogroženo.

Na slovenskih cestah se je zimska sezona uradno začela 15. novembra, koledarsko pa bo trajala do 15. marca 2024. V tem času so izvajalci zimske službe v stalni pripravljenosti, naša vozila v prometu pa morajo biti ustrezno opremljena z obvezno zimsko opremo. Ustrezna zimska oprema in prilagojena hitrost vožnje sta namreč temeljna dejavnika, ki preprečujeta zdrse vozil in druge nesreče v času sneženja ali poledice, ki ju izvajalci zimske službe poskušajo pravočasno preprečiti ali vsaj omiliti s posipavanjem cestišč. Voznike pozivamo, da upoštevajo razmere na cestah in ravnajo odgovorno.

Občina Vojnik ima izrazito hribovita območja z razvejanim cestnim omrežjem, ki skupaj obsega kar 180 km cest, od tega 34 km lokalnih cest in 136 km javnih poti. Izvajalcem zimske službe takšen teren predstavlja precejšnjo zahtevnost vzdrževanja cest. Težavo predstavljajo predvsem višje ležeče ceste, kjer so snežne padavine izrazitejše. Posipavanje cest se začne ob poledici ali ob začetku sneženja, ko se sneg začne oprijemati cestišča. Plužne skupine začnejo plužiti cestišča, ko zapade 10 cm snega na lokalnih cestah in 15 cm na javnih poteh ter parkiriščih. Prevoznosti ni nujno potrebno zagotavljati v obdobju izredno močnega sneženja in ob močnih snežnih zametih.

Zimska služba na lokalnih cestah je urejena s Koncesijsko pogodbo za opravljanje obvezne lokalne gospodarske javne službe rednega vzdrževanja občinskih lokalnih javnih cest v občini Vojnik, s podjetjem VOC Celje, d. d., medtem ko so javne poti razdeljene po sklopih in urejene s Pogodbo o izvajanju zimske službe javnih poti na območju občine Vojnik v zimskih sezonah 2022/2023, 2023/2024 in 2024/2025. Izvajalci zimske službe so bili izbrani na podlagi javnega razpisa. V KS Vojnik imamo pogodbeno razmerje s podjetjem EKONTINUUM, Nace Vivod, s. p., v KS Nova Cerkev s podjetji OSTRI, d. o. o., EKONTINUUM, Nace Vivod, s. p., in Prevozništvo Mitja Pungartnik, s. p., v KS Frankolovo pa s podjetjem IVECO TRANSPORT, Ivan Pivec, s. p., in GSP, gradbeno podjetje, d. o. o. Izvajalci po sklopih so podrobneje opredeljeni na spletni strani Občine Vojnik.

Program izvajanja zimske službe na javnih poteh in površinah je usklajen z zahtevami krajevnih skupnosti, za izvajanje del bo na voljo 15 plužnih enot. V izvajanje zimske službe je vključen tudi Režijski obrat Občine Vojnik, ki sodeluje pri čiščenju javnih površin na dogovorjenih lokacijah v kraju.

Vse občane pozivamo, da odstranite nepravilno parkirana vozila ter vegetacijo (veje) ob cestah ter pločnikih, ki v zimskih razmerah ovirajo izvajanje zimske službe in promet. Vzdrževalci občinskih cest niso zadolženi za čiščenje dvorišč in vhodov stanovanjskih objektov, za te vrste odstranjevanja snega poskrbite lastniki sami. Po Zakonu o cestah so lastniki zemljišč ob cesti dolžni na svojem zemljišču dopustiti vse posege, ki so nujno potrebni za nemoteno uporabo javne ceste, zlasti pa so dolžni dopustiti odlaganje snega na njihovo zemljišče, če se jim s tem ne povzroča škoda in če snega ni mogoče odlagati v okviru cestnega sveta.

Zimska služba je namenjena zagotavljanju prehodnosti in prevoznosti, zato vse udeležence v prometu prosimo, da so v zimskih razmerah strpni in potrpežljivi, ob enem pa se zahvaljujemo za razumevanje, sodelovanje in upoštevanje predpisanih ukrepov. Za vsa dodatna pojasnila v povezavi z izvajanjem zimske službe smo dosegljivi na telefonski številki 031 750 813.

Tekst: Nives Kotnik

Oglejte si tudi