Logo MojaObčina.si
DANES
5°C
4°C
JUTRI
4°C
1°C
Oceni objavo

Vojnik je praznoval krajevni praznik

Prva polovica leta je za nami in tako tudi mesec junij, ki je bil v znamenju praznovanja naše krajevne skupnosti. V tem mesecu Krajevna skupnost Vojnik praznuje svoj praznik in ob tem dogodku se vrstijo različne prireditve. Potekali so tradicionalni pohodi, gasilsko tekmovanje, različna športna tekmovanja, otroška in ostala druženja, koncerti pevskih zborov in še bi lahko naštevali. Praznovanje je čas pregleda opravljenega dela na slavnostni seji Sveta KS, podelitve krajevnih priznanj na osrednji prireditvi in čas druženja.

Dobitniki krajevnih priznanj za leto 2023

V tem času pa je potekala tudi slavnostna seja Sveta KS Vojnik, na kateri so vsi prisotni pregledali realizacijo preteklega leta. Vse skupaj se je odvijalo v petek, 16. junija 2023 v prostorih Občine Vojnik. Po seji je sledila osrednja prireditev s podelitvijo krajevnih priznanj v dvorani Kulturnega doma Vojnik. Za pester in  zanimiv glasbeni večer sta poskrbela Mojca in Primož Hladnik ter Glasbena šola Celje. Med kulturnim programom smo z veseljem in z zahvalnostjo podelili krajevna priznanja najbolj zaslužnim in delu v javno dobro predanim krajanom. Krajevna priznanja so prejeli: Karli Pintarič za dolgoletno delo v Društvu Pajki. Hermina Lipovšek za dolgoletno in predano delo v Medobčinskem društvu delovnih invalidov Celje, Štefan Mauh za dolgoletno petje v vojniških zborih, Franc in Tatjana Bezovšek za dolgoletno in aktivno delo v Vinogradniško vinarskem društvu Občine Vojnik in Boštjan Zupanc za aktivno delo v Prostovoljnem gasilskem društvu Vojnik ter predajanje znanja o gasilstvu mladim. Zahvala je pomemben del  medsebojnih odnosov.  Pomembna je v prav vseh življenjskih obdobjih in okoljih. Z njo izrazimo hvaležnost in spoštovanje do posameznika ali organizacije. Na tej slovesnosti smo se z veseljem in spoštovanjem zahvalili vsem dobitnikom krajevnih priznanj, ki so s svojo prisotnostjo in delom pripomogli k razvoju in prepoznavnosti kraja. 

Srečanje starejših krajanov

Srečanje starejših krajanov (nad 80 let) je potekalo 9. junija 2023. Ob 16. uri smo začeli z mašo v cerkvi sv. Jerneja, sledilo je druženje s pogostitvijo v Jernejevem domu. Pri organizaciji tega druženja je opaziti, kako lahko s skupnimi močmi organiziramo nepozabno srečanje naših krajanov in krajank. Članice KO RK Vojnik in Župnijske Karitas so poskrbele za domače pecivo, člani Katoliško kulturnega društvo »Ivan Šopar« so priskočili na pomoč pri pripravi kulturnega programa in prostora v domu sv. Jerneja. MDDI  Celje in Krajevna skupnost Vojnik smo poskrbeli, za dobro počutje krajanov. Za dobro vzdušje s kratkim kulturnim programom so poskrbeli  otroci OŠ Vojnik in Arclinski fantje s čudovito pesmijo. Vsem soorganizatorjem in nastopajočim se iskreno zahvaljujemo, da smo lahko z organizacijo takšnega dogodka pričarali nasmehe naših krajanov in krajank. 

Spominska slovesnost pri Olčjek

Tradicionalna spominska slovesnost pri spominski plošči v Arclinu je potekala 13. junija 2023.  Slovesnost vsako leto organiziramo na KS Vojnik skupaj z ZB za vrednote NOB Vojnik. S kratkim kulturnim programom, pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan, so pripravili učenci OŠ Vojnik, s položitvijo venca smo ponovno obudili spomin v počastitev obletnice ustanovitve osvobodilne fronte na našem območju.  Zahvaljujemo se vsem, ki ste kakor koli pripomogli pri organizaciji slovesnosti.


V juniju  smo navijali za naše kolesarje, ki so 1. etapo peljali skozi Vojnik. Seveda smo se za ta dogodek kar najbolje pripravili. Vojnik je zasijal v stilu kolesarstva,  ki nas bo na ta dogodek spominjalo še vse poletje. Pri tem dogodku so sodelovale vse generacije, od najmlajših iz naših dveh vrtcev v Vojniku,  osnovnošolci iz OŠ Vojnik, tudi stanovalci doma starejših. Sodelovala so naša društva, lokalni podjetniki, Občina Vojnik z županom Brankom Petretom in člani Sveta KS Vojnik. Glavna organizatorka, ki je v rokah držala vse niti prireditve je bila Petra Pehar Žgajner. Ne smemo pozabiti na srečanje Gradiščanov iz vse Slovenije, ki so ga letos organizirali “naši” iz Gradišča pri Vojniku.  Ob tej priliki so se predstavila in družila tudi različna društva, ki delujejo v našem okolju. Tako smo praznični junij zaključili ob dobri glasbi, kjer se je tudi plesalo.

Hvala  je beseda sestavljena iz petih črk in se jo hitro naučimo. Zato naj vam ne bo odveč, če jo boste večkrat slišali ali izgovorili. Vsaka lepa beseda polepša dan posamezniku dan in mu daje spodbudo za naprej. Tudi nam, ki se trudimo in v mejah možnega rešujemo probleme v lokalnem okolju.

 

Tekst: Liljana Obreza

Foto: Stanislav Pečnik, Ines Novak, Doroteja SelčanOglejte si tudi