Oceni objavo

Peticija za izgradnjo optike na območju Bovše, Razgor v občini Vojnik

Spoštovani Rune Enia, d. o. o., in Telekom Slovenije

Ta peticija je namenjena Rune Enia, d.o.o., in Telekomu Slovenije kot klic v sili, ki ga izražamo krajani Bovš in Razgorja zaradi nevzdržnega stanja hitrosti interneta. Slednji včasih ne dosega 8 Mbits, možno je gledati največ dve televiziji v SD ločljivosti, pa še to s stalnimi motnjami. Ostane nekaj prostora za internet, vendar je prenos podatkov izredno počasen, včasih se ustavi. Veliko gospodinjstev sploh nima starega bakrenega priključka, zato se poslužuje brezžičnega prenosa, ki pa je odvisen od vremena. Mnogi bi lahko delali od doma, pa zaradi težav z internetom ne morejo. Naselji Bovše in Razgor na tem področju ne pripadata dobi visoke razvitosti telekomunikacij, ampak še bakreni dobi.

Peticijo smo zbirali z obiski vsakega gospodinjstva. Zajeli smo tudi vas Gradišče ter nekaj krajanov Pristave in Marija Dobja. Slednji so pred leti izpadli iz položitve optične mreže v Marija Dobju. Peticijo so podpisala vsa gospodinjstva Bovš, Razgorja in Gradišča, ki so bila obiskana, torej več kot 99,5 %  vseh gospodinjstev! Skupaj smo zbrali 141 podpisov! S peticijo seznanjamo tudi župana občin Vojnik in Šentjur, od katerih pričakujemo pomoč, ki bi bila potrebna predvsem v primeru dajanja soglasij in podobnega.

Neuradno smo seznanjeni, da bi naj Rune že izdeloval projekt, po katerem bi glavni vod prišel iz smeri Dramlje in da bi spomladi bil razpis za izvajalca. Optična kanalizacija je bila na delu trase čez Bovše, Razgor in Marija Dobje položena že pred leti  ob sanaciji ceste (plazu). Njen lastnik je verjetno Telekom. Če je projekt pridobil Rune, se obračamo na Telekom, da optično kanalizacijo po razumnem dogovoru odstopi. Vemo, da Rural Networks financira EU, kjer so finančna sredstva časovno omejena.

V prilogi pošiljamo peticijo. Pripomnimo naj, da posredovanje, objavljanje ali razmnoževanje seznama zaradi varovanja osebnih podatkov ni dovoljeno. Z lastnoročnim podpisom so podpisniki dovolili, da seznam posredujemo naslovnikom. S peticijo bomo seznanili tudi medije. Za dodatne informacije in pojasnila smo na voljo.

Tekst: Matjaž Pečar


Oglejte si tudi