Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Aktivnosti in načrti

12. redna seja Sveta krajevne skupnosti Vojnik je, upoštevajoč epidemiološko sliko, potekala preko ZOOM povezave.
Na seji smo ob pomoči računovodkinje Stojane Mirst podrobneje pregledali poročilo za leto 2020 in rebalans proračuna za 2021 ter oba potrdili. KS Vojnik je proračunski uporabnik. Njen proračun je sestavljen iz naslednjih postavk: vzdrževanje makadamskih cest, stroški poslovanja, krajevni praznik ter obeležitev obletnic znamenitih osebnosti.


Za ceste  javne poti skrbimo tako, da na pobudo krajanov in članov Sveta KS Vojnik poskrbimo za navoz materiala, strojna dela na cestah ter čiščenje obcestnih jarkov v okviru višine proračunske postavke. Sprejemamo pobude za sanacije in asfaltiranje cest, ki pa morajo biti odpisane, torej v lasti Občine Vojnik. Usklajujemo tudi delo z izvajalci zimske službe, plačilo računov pa prevzame Občina Vojnik. Med stroške poslovanja spadajo stroški, ki nam omogočajo poslovanje (splošni material in storitve, zavarovalne premije za objekte, plačila organizacijam, pooblaščenim za plačilni promet ter bančnih storitev in reprezentanca).


V okviru postavke krajevni praznik pripravimo zloženko s seznamom prireditev, ki jih pripravijo društva, KS pa poskrbi za slavnostno prireditev z bogatim kulturnim programom in podelitvijo krajevnih priznanj najzaslužnejšim krajanom. Za krajane, ki so starejši od 80 let, organiziramo srečanje skupaj s KORK, Župnijsko Karitas in Kulturnim društvom Ivana Šoparja, pri spominski plošči pri Olčjek pa pripravimo pa tudi spominsko slovesnost.


V okviru postavke umetniški programi obeležujemo obletnice pomembnih krajanov in s tem skrbimo za kulturno dediščino. V preteklih pet letih smo obeležili 130-letnico rojstva slikarke Doroteje Hauser; predlani smo s postavitvijo spominskega obeležja nasproti hiše, kjer je bival (pred Zdravstvenim domom v Vojniku) obeležili 130-letnico smrti ustanovitelja Zdravilišča Radenci, Karla Fridericha Henna. Predlani smo obeležili tudi 150-letnico rojstva, v tem letu pa 70-letnico smrti, kmetijskega strokovnjaka in učitelja Franca Goričana, za katerega bo postavljeno spominsko obeležje. Zaradi epidemioloških razmer lani nismo mogli realizirati celotnega plana, zato vse proračunske postavke niso bile porabljene in se so se prenesle v leto 2021.


S člani sveta krajevne skupnosti smo se dogovorili o:

· pregledu del na cestah, ki ob koncu zime po navadi pokažejo precej potreb po vzdrževanju in urejanju. S člani sveta smo se tako dogovorili, da opravijo oglede na svojem območju in sporočijo potrebe s terena,

· planu za asfaltiranje: cesta, ki jo lahko asfaltiramo, mora biti v občinski lasti, torej odpisana, povezovati pa mora vsaj štiri hišne številke. Na osnovi vlog za asfaltiranje imamo že seznam asfaltiranja cest, ki ga redno dopolnjujemo;

· člani sveta so izpostavili problematiko gradbenih odpadkov na lokaciji Konjsko, gost promet ob arclinski cesti, oteženo vključevanje v promet s smeri Ljubečne in nujnost izgradnje pločnikov.


Čistilna akcija

Letošnjim posebnim razmeram je bila prilagojena tudi čistilna akcija. Če smo bili vajeni, da smo se v preteklih letih bolj družili, je bila to leto čistilna akcija organizirana v več manjših, družinskih mehurčkih. Hvaležni smo, da smo z vašo pomočjo, spoštovani sokrajani in sokrajanke, člani društev in organizacij, očistili naš kraj. Iskrena hvala vsem, ki sodelujete v organiziranih aktivnostih in tudi vam, ki si med letom vzamete čas in počistite odpadke.


Povabilo k oddaji predlogov

V tej številki Ogledala je objavljeno povabilo, v katerem vas, spoštovani sokrajani, želimo spodbuditi k oddaji predlogov za izboljšave in investicije, ki bi jih vključili v proračun za leti 2022 in 2023.


Besedilo: Lidija Eler Jazbinšek

Foto: Lidija Eler, Jazbinšek, Lea Sreš

Oglejte si tudi