Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Krajevna skupnost Frankolovo

Izredna seja Sveta KS Frankolovo Na izredno sejo Sveta KS Frankolovo dne 17. 2. 2014 so bili vabljeni člani sveta, predsedniki društev in organizacij v kraju. Seja je bila sklicana predvsem zaradi dveh točk, ki sta bili v danem trenutku pomembni in aktualni.
 1. Preimenovanje OŠ Frankolovo

 

Že več let je v našem kraju tlela velika želja po preimenovanju Osnovne šole Frankolovo po našem rojaku Antonu Bezenšku, ustanovitelju bolgarske in slovenske stenografije, rojaku, ki je bil rojen v Bukovju. Poleg stenografije je ustvarjal na več področjih, na kar smo Frankolovčani lahko zelo ponosni.

Rojen je bil leta 1854, zato se letos praznuje 160 let njegovega rojstva. Turistično društvo Frankolovo je uspešno kandidiralo na evropskem razpisu, zato bo letos v mesecu maju otvoritev Tončkove poti.

V sklopu tega projekta se bo našemu rojaku pred OŠ Frankolovo postavil tudi doprsni spomenik, ki bo kopija spomenika iz Bolgarije, postavljen v mestu Plovdiv. Za izdelavo spomenika je poskrbelo Prosvetno društvo Anton Bezenšek, partner v projektu, s svojimi prijatelji iz Bolgarije, ki so v rekordnem času zagotovili negativ spomenika.

Zaradi vseh naštetih dejstev so se vsi prisotni soglasno strinjali, da se prične postopek o preimenovanju OŠ Frankolovo v Osnovno šolo Antona Bezenška Frankolovo.

 

2. Pustna maska

 

Družini Boršič želimo veliko zabave ob skupni maski, ki predstavlja naš kraj na tradicionalnem pustnem karnevalu v Novi Cerkvi. Tudi letos smo izbrali aktualno temo, ki smo jo uspešno predstavili na karnevalu.

Ob tej priliki se zahvaljujem vsem, ki ste sodelovali pri pripravi maske ter sodelovali na povorki. Zahvala velja kot vrsto let do sedaj družini Železnik in družini Petrej za nesebično pomoč.

Želim si, da na tem projektu v prihodnje sodeluje več članov različnih društev in ostalih, ki so jim takšni dogodki v veselje.

 

 

 

Krajevni praznik

 

V okviru Krajevnega praznika naše Krajevne skupnosti bodo vsa društva v kraju organizirala svoje prireditve, ki so v preteklih letih bile zelo dobro organizirane in obiskane, zato tudi letos ni bojazni, da ne bo tako. Zaradi tega vas vljudno vabimo na vse prireditve, ne bo vam žal.

Letos bo osrednja prireditev v soboto, 24. maja, z otvoritvijo Tončkove poti, odkritjem doprsnega kipa Antona Bezenška pred OŠ Frankolovo, kratkim kulturnim programom, skupnim koncertom Moškega pevskega zbora Anton Bezenšek Frankolovo in mladinskega zbora iz Bolgarije ter slavnostno podelitvijo krajevnih priznanj.

 

Zimska služba

 

Letošnja sezona je bila s snežnimi padavinami precej skromna, zato pa sta žled in neugodne temperature povzročala nemalo težav za normalno prevoznost krajevnih in občinskih cest.

 

Velikokrat so bile razmere nevzdržne in težko obvladljive, zato se v imenu Sveta Krajevne skupnosti zahvaljujem vsem izvajalcem zimske službe za korektno opravljeno delo. Zahvaljujem se tudi članom PGD Frankolovo za pomoč pri odstranjevanju podrtih dreves s cestnih površin v mesecu februarju. Vam dragi krajani zahvala za potrpežljivost in strpnost, ki je v takšnih razmerah vsekakor potrebna in pričakovana.

 

Smeti na pokopališčih Frankolovo in Črešnjice

 

Upravljanje obeh pokopališč in pogrebne storitve je v naši Krajevni skupnost s koncesijsko pogodbo prevzelo podjetje RAJ, d. o. o. V želji, da ste s tem pravočasno obveščeni, je bil prispevek objavljen že koncem leta 2013.

 

Upravljavec pokopališč mora v skladu s koncesijsko pogodbo izvrševati določene naloge in obveznosti, med njimi tudi odvoz smeti. To pa ne pomeni, da je dolžan odpeljati smeti, ki jih nekateri krajani odlagajo v kontejner pri mrliški vežici ali pri drugih zabojnikih na pokopališču, ki niso nastali na pokopališču.

 

Zavedati se moramo, da je urejenost pokopališča, mrliške vežice ter okolice cerkve ogledalo vsakega kraja, zato vas prosimo, da na omenjenih mestih ne odlagate drugih odpadkov.

 

Hvala za razumevanje.

 

            Predsednik Sveta KS

             Dušan Horvat

 

Oglejte si tudi