Oceni objavo

Kaj smo naredili za okolje

Ob svetovnem dnevu okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, razmislimo o naših navadah, ki tako ali drugače obremenjujejo naše okolje, v katerem živimo.

Vsakodnevno prebiramo različne prispevke o prisotnosti odpadkov v vodah, potokih, travnikih, gozdovih ter o lokacijah večjih količin odpadkov. Vse to je posledica našega ravnanja in naših življenjskih navad. Razmisliti moramo o svojih navadah, ki tako ali drugače obremenjujejo naše okolje, v katerem živimo. Od nas je odvisno, kakšno okolje želimo imeti in v kakšnem bodo živeli naši otroci. Z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju lahko pomembno vplivamo na ohranjanje našega okolja.

Prva sprememba je lahko, da se udeležimo vsakoletne čistilne akcije, ki jo organizira Občina Vojnik skupaj s krajevnimi skupnostmi Vojnik, Nova Cerkev in Frankolovo. Kljub rahlemu pršenju dežja smo akcijo organizirali v soboto, 15. aprila 2023. Udeležilo se je je lepo število občanov, s katerimi smo akcijo izpeljali, kot se to spodobi. Zbrali smo se na ustaljenih lokacijah v Vojniku, Novi Cerkvi in na Frankolovem. Po dogovoru smo si razdelili lokacije čiščenja, osredotočili smo se na čiščenja pešpoti, javnih površin, površine ob lokalnih cestah in javnih poteh po naseljih, gozdove in okolico vodotokov.

Določene lokacije so člani društev in skupine občanom očistili že v tednu pred čistilno akcijo. Pri čiščenju okolic šol in vrtcev je sodelovalo veliko število otrok iz OŠ Vojnik s podružnicami in OŠ Anton Bezenšek Frankolovo ter iz enot vrtcev, ki delujejo v naši občini.

Vsem sodelujočim se iskreno zahvaljujemo, da so se udeležili akcije ter s tem pripomogli k čistejšemu okolju. Zavedati se moramo, da je od nas odvisno, v kakšnem okolju bomo živeli.

Tekst: Ines Novak

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi