Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Delavnica – male čistilne naprave na podeželju

V Medgeneracijskem centru Vojnik (Kamrica) je 19. maja 2016 potekala delavnica Male čistilne naprave na podeželju, namenjena prebivalcem lokalne skupnosti Vojnik in KS. Po uvodni obrazložitvi dr. Marinke Vovk je delavnico nadaljevala Tanja Čerič iz VO-KA Celje, ob sodelovanju Boštjana Švaba z Občine Vojnik. Na delavnici so bile predstavljene obveznosti občanov, ki živijo na območjih, ki ne bodo vključena na centralno čistilno napravo.
Povzetek iz razprave »Male komunalne čistilne naprave (MKČN)«

 

Lastniki objektov, kjer ni javne kanalizacije, morajo v projektu predvideti postavitev male komunalne čistilne naprave ustrezne velikosti ali izjemoma gradnjo nepretočne greznice. Za postavitev MKČN (do 50 PE) ne potrebujete posebnih dovoljenj, saj se po zakonu obravnavajo kot enostavne objekte, za katere gradbeno dovoljenje ni potrebno. Po vgradnji MKČN je treba oddati Vlogo za pregled izvedbe male komunalne čistilne naprave (vlogo najdete na dnu strani). Po prejemu vloge in ustrezne tehnične dokumentacije se dogovorimo za pregled, na podlagi katerega Občina izda Izjavo o pregledu priključka na MKČN in izpolni Poročilo o pregledu MKČN z zmogljivostjo, manjšo od 50 PE. Med 3. in 9. mesecem  po zagonu MKČN je treba izdelati Poročilo o prvih meritvah za MKČN, obvezna priloga je analizni izvid o opravljenih meritvah, izdan s strani pooblaščenega izvajalca, ki je meritve izvedel. Analizni izvid ne sme biti starejši od 30 dni. Naslednje leto, po prejetju Poročila o prvih meritvah, se izvede ponovni pregled in izda Poročilo o pregledu. Nato se pregled opravi vsako tretje leto. Ustrezna prostornina čistilne naprave je odvisna od števila oseb, ki jim je namenjena, ter od porabe vode in dejavnosti, s katero se ukvarjajo v obravnavanem objektu. Zaradi možne preobremenitve MKČN svetujemo, da pri prodajalcu čistilne naprave preverite ustreznost svojega želenega nakupa.

 

Skladno z Uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne in padavinske odpadne vode (Ur. l. RS, št. 98/2015) lahko izbirate med biološko, lagunsko ali rastlinsko MKČN. Čiščenje odplak v biološki čistilni napravi poteka podobno kot v naravi, z mikroorganizmi, ki razgrajujejo v vodi raztopljene organske snovi in dušikove spojine, s katerimi se hranijo. Navadno so to aerobne bakterije, ki pridejo v čistilno napravo z odpadno vodo, v kateri dobijo hrano, za delovanje pa potrebujejo kisik iz zraka. Biološka čistilna naprava lahko deluje sekvenčno ali kontinuirano.

Na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije je objavljen seznam MKČN, ki izpolnjujejo kriterije skladnosti z veljavno zakonodajo. Vzdrževanje biološke ČN ni zahtevno. Potreben je reden servis, ki ga opravite enkrat letno, in pravočasen odvoz mulja, ki se nabere v zalogovniku blata oz. v usedalniku, skladno s tipom naprave. Odvozi so odvisni od prostornine MKČN. Pomembno je, da upoštevate navodila proizvajalca. V primeru, da mulja ne odstranite pravočasno, se proces čiščenja zasiči, iz naprave se začne širiti smrad, zmanjša se učinkovitost čiščenja, voda na iztoku pa posledično ne ustreza zakonsko določenim standardom.

 

Predstavitev delavnice: Tanja Čerič, VO-KA

Oglejte si tudi