Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
9°C
5°C
Oceni objavo

Kvačkan grb Občine Vojnik

Helenca Kuzman se je pred 30 leti iz Dobrne preselila v Socko. V neokrnjeni naravi zraven potočka, kjer sta si z možem ustvarila dom, sta se jima rodila sedaj že odrasla sinova. Poleg dela v domačem podjetju se Helenca ukvarja še z veliko drugimi stvarmi. Dobrih 15 let je članica Turističnega društva Nova Cerkev, v katerem je nekaj časa opravljala funkcijo blagajnika. Sedaj kot članica društvu pomaga po svojih najboljših močeh. V Turističnem društvu Nova Cerkev je organizirala več delavnic kvačkanja, obisk teh pa je vedno večji. Udeležijo se ga člani društva in tudi ostali. Privabijo tako starejše kot mlajše udeležence, vedno več je otrok. Ob koncu delavnice si vsak svoj izdelek odnese domov.
Zelo rada hodi v hribe tudi na dopustu, sprehaja psa in veliko bere. Ljubiteljsko se ukvarja s kvačkanjem in pletenjem. Za pletenje jo je kot majhno, petletno deklico navdušila teta in potem je dolgih 20 let samo pletla. Kvačkati je začela dobrih 5 let nazaj in sedaj znanje sama dopolnjuje. Pred dobrim letom je na internetni strani zasledila razpis za kvačkanje vseh slovenskih grbov občin in takoj vedela, da mora biti zraven. Brez razmišljanja se je prijavila na razpis in imela srečo, da je bila prva v naši občini. Ideja se je porodila Jadranki Smiljić, ki je pred tem že sodelovala pri Guinnessovem rekordu v najdaljšem neprekinjenem kvačkanju, ki je trajalo kar 28 ur in 5 minut. Projekt kvačkanja vseh 212 slovenskih grbov je izvedlo 211 kvačkaric in 1 kvačkar.

Cilj je bil priti tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Kljub zavrnitvi Guinnessove knjige niso odnehali. Sedaj so v pričakovanju odgovora na poslanih 1000 izdelkov v C2C vzorcu, kakor so kvačkani tudi grbi. Helenca je ob prijavi za kvačkanje vojniškega grba dobila navodila za kvačkanje. Ugotovila je, da ni vešča niti pri vzorcu, zato ji je izdelava grba predstavljala še večji izziv. Z nekaj začetniških napak ji je kvačkanje grba vzelo več kot 100 ur, oziroma slabe 4 mesece. Gospa Smiljič je ustanovila zavod Ustvarjalno srce, ki je tudi financiral sredstva za material. Občina Vojnik je v sodelovanju s Turističnim društvom Nova Cerkev grb odkupila, uokvirila in ga podarila OŠ Vojnik, kjer v velikosti dobrih dveh metrov krasi steno hodnika.

Poleg grba Helenca kvačka in plete pod nazivom NONI še veliko različnih izdelkov za male in velike. Nastalo je že veliko jopic, nogavic, puloverjev, odej, copatkov. Trenutno je v izdelavi poletna mrežasta oblekica iz čistega bombaža. Na FB strani Helenca Kuzman si lahko ogledate njene izdelke, lahko pa ji tudi pišete in si naročite svoj unikatni pulover, odejico ali oblekico.

Tekst: Nuša Lilija

Foto: Matjaž Jambriško

Oglejte si tudi