Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
24°C
8°C
Oceni objavo

100 let Čebelarskega društva Vojnik

Ni vsakemu izmed nas dano, da sodeluje v društvu, ki je bilo ustanovljeno pred sto leti.

Vojniško čebelarstvo ima dolgo, bogato tradicijo in je močno zasidrano v naša življenja. Visok jubilej, stota obletnica delovanja Čebelarskega društva Vojnik govori o prizadevnosti vojniških čebelarjev, o tesni povezanosti s krajem in naravo, o vztrajnosti, o zavedanju, kako pomembno je za človeka sobivanje s čebelami in ohranjanje njihovega življenjskega prostora. S prizadevanjem in ob strastni vnemi članic in članov čebelarskega društva, ki svoje znanje nesebično prenašajo na mlajše generacije, se na območju občine Vojnik čebelarstvo širi in raste. S pomočjo trdega dela čebelarjev bo naša narava preživela in se ohranila.

Začetek Čebelarskega društva Vojnik sega v leto 1921, ko je društvo imelo 19 članov. Danes ČD Vojnik sodi med večje v državi in šteje kar 180 aktivnih članov. Vsako leto naredijo plan dela, ki obsega predavanja za čebelarje, ekskurzije, krožke, dneve odprtih vrat, člani sodelujejo na raznih prireditvah s postavitvijo stojnic, organizirajo tečaje za čebelarje začetnike. Ob dnevu slovenskega zajtrka sodelujejo z vrtci in osnovnimi šolami, ko jih obišče čebelar in jim predstavi svoje delo.

Na osnovnih šolah delujejo tudi krožki mladih čebelarjev. Pod vodstvom čebelarskih mentorjev se vsako leto učenci udeležujejo tekmovanj mladih čebelarjev in dosegajo zelo dobre rezultate. Praktične vaje opravljajo v učnih čebelnjakih, ki jih je Čebelarsko društvo Vojnik, s pomočjo sponzorjev in ČZS, v zadnjih letih postavilo v bližini OŠ Frankolovo, POŠ Socka, POŠ Šmartno v Rožni dolini in v POŠ Nova Cerkev. Za slednjega je bilo predvideno odprtje v letu 2020, vendar so jo zaradi epidemioloških razmer morali odpovedati. V tem letu, ob 100-letnici Čebelarskega društva Vojnik, je v Novi Cerkvi zaživel učni čebelnjak pod projektom »Prva čebela«. Prijavili so se na javni razpis za pridobitev učnih čebelnjakov, ki sta ga je razpisali Čebelarska zveza Slovenije in Prva osebna zavarovalnica, d. d. Ko so bili izbrani med več društvi, so se v društvu odločili, da čebelnjak postavijo pri POŠ Nova Cerkev, ki še edina v Občini Vojnik ni imela učnega čebelnjaka.

Mladim čebelarjem želim veliko lepih, poučnih in koristno preživetih ur pri praktičnem spoznavanju čebelarstva ob učnih čebelnjakih.

Tekst: Nuša Lilija

Foto: Lea Sreš


Oglejte si tudi