Oceni objavo

Tanja Pečenko

Težko je predstaviti vsestransko Tanjo, ki ji je bilo že v zibel položeno mnogo talentov. Nekatere med njimi je odkrila že v otroštvu in jih je znala oplemenititi na najboljši način. Pri tem je bilo potrebno veliko marljivosti, študija in optimizma, zato je pri svojih 35. letih dosegla že marsikaj, od prepevanja v muzikalih ter na različnih koncertih, poučevanja in nastopanja v baletu, filmih, serijah in reklamah, fotografiranja porok in družin, vodenja prireditev, ustvarjanja otroških, mladinskih predstav in zborovskih koreografij. Vprašamo se lahko, če ji ostane še kaj časa za prostočasne dejavnosti. Njen življenjski moto je: »Vedno sledi svojim sanjam; nič ni nemogoče, če se hoče.« O Tanjinih njenih idejah in delu bomo zagotovo še veliko slišali.

Tanja Pečenko je otroška leta preživela v Ljubljani in že v rani mladosti jo je začel zanimati balet. Ob šolanju na gimnaziji je bila tudi dijakinja srednje šole za glasbo in balet. Po zaključku obeh srednjih šol se je odločila za študij likovne pedagogike. Toda Tanja si je želela poleg likovne umetnosti razvijati tudi svojo glasbeno plat. Ta želja je vzklila že v času osnovne šole, ko sta z mami ob vikendih na gramofonski plošči poslušali muzikal My Fair Lady, ki ga je Tanja kmalu znala na pamet. Po ogledu muzikala Aida, v izvedbi zagrebškega Kazališta Komedija, je padla odločitev, da se želi ukvarjati z muzikali, zato se je z vso vnemo posvetila izobraževanju, zlasti solopetju. Pred več kot 10 leti je skupaj z Mašo Tiselj v duetu Muzikalki nastopila v šovu Slovenija ima talent in že takrat opozorila nase. Prav tega šova se je ponovno udeležila pred nekaj leti s skupino Muzikalci. Prvič je samostojno nastopila v muzikalu z naslovom Jožef in njegova sanjsko pisana obleka, v kateri je igrala glavno žensko vlogo, sledili so nastopi in vloge v različnih muzikalih (Uscana vas, Druščina, Mamma Mia!, Veronika Deseniška, Nune v akciji, Povodni mož). Pri nastopanju v muzikalu, ki je za Tanjo trenutno največji izziv, s pridom uporablja svojo plesno izobrazbo, od baleta, džez baleta, sodobnega plesa, salse, flamenka, z dodatkom odličnega petja ter velike mere temperamenta pa so njeni nastopi na odrskem parketu vsakič izvedeni brezhibno. Tanja posebno skrb namenja otrokom, saj je bila kar 13 let učiteljica baleta v Ljubljani ter na Glasbenih šolah v Nazarjah in v Žalcu. Na podlagi bogatih izkušenj je napisala mično knjižico Male baletke in njihove cvetke. Sodelovala je tudi pri videospotu dueta Andy in Tanja pesmi The Shaking Dance, ki je posvečena otrokom.

Usoda je hotela, da je pred več kot 10 leti spoznala pianista Lovra Freliha, sedanjega moža, in od takrat sta glasbeni tandem na različnih glasbenih odrih. Njun repertoar zajema slovenske popevke, tuje evergreene ter glasbo iz muzikalov, glasbenih filmov in risank. Nastopata na porokah, praznovanjih, poslovnih dogodkih in kongresih ter ustvarjata samostojne koncerte (božični koncert Sveta noč, koncert muzikalov Pesmi hrepenenja ter različica prav tega za učence osnovnih šol).                                          

Danes živita v vasici Ilovca pri Vojniku in uživata v lepi naravi s svojim psičkom Jimmyjem.

Tekst: Jože Žlaus

Foto: Nik Skerbiš

                                                                   

Oglejte si tudi