Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Predstava O NAS in Ema Skaza

O NAS (2024) odpravlja lokalne ženske arhetipe, tako da se poglablja v različne plati ženskosti, razgalja patriarhalno pogojenost in razkriva prvinske resnice.

Predstava raziskuje arhetipe, ki prevladujejo v različnih življenjskih obdobjih in najdejo izraz v psihologiji in gibanju, ter jih abstrahira na oder; oder predstavlja identitetni medprostor – prostor fantazij, obžalovanj in družbenih pritiskov, ki oblikujejo ženskost. Seksualnost je osrednja plat, skozi katero telesnost izpovedi razkriva zapletenost ženskih položajev in samodojemanj v vsakdanjem življenju, intimi in družbenih razmerjih. Predstava prepleta pripovedi z utelešeno intenzivnostjo dotika, diha in intime, ki jih občasno razvežejo solistični vzgibi individualizma in samote, a jih venomer reši skupnost – skupnost razumevanja, izkušenj in človečnosti. Skupnost ženskosti.


Patricija Crnković in Tjaša Bucik sta avtorici omenjenega dela. Ema Skaza, ki je sodelovala v predstavi, pa je ponovno pokazala svojo plesno nadarjenost. Skupaj so plesalke odplesale koreografijo sodobnega plesa, ki jo je občinstvo nagradilo s kar trikratno ovacijo.

Sodobni ples je sicer zvrst, s katero se je Ema srečala prvič. Kljub temu je pokazala, da zmore in zna. Ponosni smo na njeno ustvarjalnost.

Tekst: Katja Skaza

Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi