Oceni objavo

Slavnostno in humanitarno

Etno glasbena skupina Vrajeva peč je praznovala 40 let delovanja. Ta jubilej smo počastili s koncertom 24. septembra 2023 v večnamenski dvorani POŠ Nova Cerkev.

Zgodba Vrajeve peči je dolga 40 let

Pred štiridesetimi leti se je naša zgodba začela v Gostilni Koprivnik, na srečanju starejših muzikantov, pevcev in starih običajev. Začetnika skupine sta bila Pavel Švab s harmoniko in Polda Tratnik z metlinim »štilom«. Ustanovitelj skupine Pavel Švab je povabil k sodelovanju Ivanko Koprivnik, Ivanko in Mirka Blazinšek, Hermana Felicijana, Franca Božnika in Janeza Beleja. Njihovi nastopi so se začeli leta 1983, bilo jih je veliko. V obdobju dvajsetih let so delovali na »polno«, ker so bili ena izmed prvih skupin, ki je gojila in s tem obujala ljudsko glasbo. Na žalost sta nas za vedno zapustila dva člana, ob obletnici smo se ju spomnili in zanju darovali sveto mašo.

Ko so skupino zapustili še trije člani (Mirko Blazinšek, Janez Belej in Franc Božnik) smo imeli veliko srečo, da se je skupini priključil komaj desetletni harmonikar Denis Štimulak. Štimulak je odličen instrumentalist in pevec, ki v skupini ustvarja že dvajset let in je srce skupine. Da se je skupina uspela obnoviti, gre zahvala prav njemu. V tem obdobju se je Vrajeva peč okrepila še z dvema članoma, priključil se jim je Franc Čerenak, odličen pevec in igralec na »pisker« basu. Drugi je bil Silvo Petre, ki izvablja melodije iz bršljanovega lista. Vsem trem iskrena hvala. Danes, po štiridesetih letih delovanja, šteje skupina šest članov. Upam in želim, da bi se skupina pomlajevala in nadaljevala z ohranjanjem ljudske glasbe. Na letošnjem praznovanju so nas razveselili mladi iz POŠ Nova Cerkev, ki so z nastopom poželi velik aplavz.

Humanitarni na koncertu Ljudskih pevk Socka

27. avgusta 2023 smo pripravili koncert Zapojmo po domače, kjer smo Ljudske pevke iz KD Socka gostile ljudske pevce Vižarji iz Dobrne, otroke iz POŠ Nova Cerkev, Matica Zakonjška, Vrajevo peč in Soške kajuhe. Namen prireditve je bil dobrodelen. Zbirali smo prispevke za našo članico Zinko Skaza, ki jo je zelo prizadelo neurje. Iskrena hvala vsem, ki ste lepo napolnili dvorano in prispevali po svojih močeh.

Tekst: Ivana Koprivnik

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi