Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Pesem jih druži že 40 let

»Lepa pesem je žlahtna roža za ljudi, ki daje srcu veselje in duši zdravo moč,« je v davni preteklosti zapisal A. M. Slomšek. Še danes je tako. Pevci Moškega pevskega zbora Prosvetnega društva Anton Bezenšek Frankolovo to rožo gojijo za ljudi in zase že polnih 40 let. Okrogli jubilej neprekinjenega delovanja so obeležili konec aprila s slavnostnim koncertom pred polno dvorano OŠ Frankolovo.
Zbor, ki ga zadnjih 7 let zelo uspešno vodi Franci Kolar, je s sproščenim nastopom in všečnim izborom pesmi iz 40-letnega obdobja njihovega delovanja odpel odličen koncert. Za tokratni praznik je medse povabil tudi bivše zborovodje: Marjana Lebiča, Darinko Stagoj in Janeza Kara ter še pod njihovo taktirko odpel po eno pesem. Lepo jih je bilo videti in slišati. Kot že velikokrat doslej, so fantje tudi tokrat dokazali, da živijo svoje pevsko poslanstvo, ga razvijajo in nadgrajujejo. Eni le krajši čas, drugi več desetletij, štirje od njih - Jože Gregorc, Janez Pinter, Jože Selčan in Henči Špeglič - pa v zboru prepevajo od samega začetka do danes, torej polnih 40 let. Hvala jim za to predanost in zvestobo!  

 

Za to priložnost so v društvu izdali jubilejni bilten in se sprehodili skozi delovanje zbora, njegove vzpone, tudi padce. Pevci so redno nastopali in koncertirali doma, izkušnje pa so si, zlasti v zadnjem desetletju, nabirali tudi na tujih odrih. Udeleževali so se mednarodnih festivalov in tekmovanj ter tudi gostovanj, od koder so prinesli priznanja in medalje vseh žlahtnih sijajev, od bronastega do zlatega. Ob vsem tem pa fantom še vedno največ pomeni čezatlantsko potovanje v Kanado in ZDA. Tako so poleg slovenske pesmi v širni svet ponesli tudi ime kraja, občine in domovine. Župan občine Vojnik Beno Podergajs jim je v čestitki zapisal, da so del Frankolovega, ki s svojo organiziranostjo in močjo pevskega sporočila nosijo pevsko zastavo zelo visoko in se hkrati zahvalil vsem, ki so v teh 40 letih krojili podobo zbora.

                                                                                                                              

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je ob tej priložnosti zboru podelil posebno jubilejno priznanje na nacionalni ravni. Nekateri pevci so za pevsko udejstvovanje prejeli jubilejna Gallusova priznanja, nekateri pa še posebna priznanja, ki jih Sklad podeljuje posameznikom za dolgoletno ustvarjanje na področju kulture nasploh. V društvu so ponosni tudi na pevce, prejemnike občinskih grbov in županovih priznanj. Teh, ki poleg ohranjanja tradicije lepega petja plemenitijo svoje življenje še z aktivnostmi na drugih prostovoljskih področjih, v zboru ni malo.

 

Predsednik društva Dušan Horvat je ob jubileju izrekel zahvalo celotnemu zboru, njegovemu »kapelniku« Franciju Kolarju in predsedniku zbora Leonu Gregorcu ter vsem podpornikom, brez katerih zbor tako velikih projektov ne bi mogel izpeljati. Jubilej so zaokrožile pesmi, čestitke, zahvale in želje, da bi se uspešna zgodba nadaljevala. »Bezenškovi« pevci so tudi tokrat dodobra predramili čustva poslušalcev, v nadaljevanju praznovanja pa so se vsi skupaj ob praznični mizi in žlahtni kapljici lahko posladkali še z ogromno torto, ki so jo za slavljence »spekla« vsa frankolovska društva.

 

 

                                                                                                                       Sonja Jakop

Oglejte si tudi