Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Matija Založnik izdal še dve knjigi

Ljubiteljski zgodovinar Matija Založnik s Frankolovega je v manj kot letu dni izdal tri knjige, vse govorijo o dogodkih in življenju v naših krajih od pradavnine naprej. Maja 2018 je izdal prvo z naslovom »Frankolovo skozi stoletja«, v mesecu oktobru je prišla na knjižne police »Življenje ob Tesnici«, v februarju 2019 pa »Iskriva Iskrača«. Predstavitev slednjih dveh smo doživeli prav na god sv. Matije, 24. februarja, na Frankolovem.

»Graščak« in vitez svetega Jurija piše knjige

Oba naziva delujeta zgodovinsko. Prvega je Matiji prilepila javnost, ker je lastnik graščine Tabor v Višnji vasi, drugega si je z življenjsko razsežnostjo prislužil sam. Matija pravi, da je v minulem desetletju zbral toliko najrazličnejših zgodovinskih dokumentov, etnoloških in arhivskih virov, fotografij, risb, pričevanj, legend in razlag s širšega območja Frankolovega, da ga je bilo preveč za zgolj eno knjigo. In je ustvarjal dalje. Obe knjižni novosti v bistvu nadaljujeta zgodovinski oris Frankolovega iz prve knjige. Matija je s svojo zgodovinsko žilico iz rok pozabe iztrgal mnoge zgodbe naših prednikov. Pridobil je ogromno točnih podatkov, kjer pa teh ni imel, pa se je oprl na najbolj verodostojna pričevanja in podatke še živečih krajanov. Seveda še zdaleč ni zaobjel vsega in vseh, ki sestavljajo zgodovinski mozaik njegovega domačega kraja. Ob tokratnem velikem dosežku obljublja, da serija zelenih knjig (vse dosedanje imajo zeleno zunanjost) še ni zaključena.

Iskriva Iskrača

V knjigi je avtor zbral literarna dela, ki sta jih ustvarila Jožef (Joško) Iskrač - Frankolski (1836–1900) in njegov sin Janko Iskrač - Drameljski (1866–1931). Jože Iskrač je bil rojen in se je šolal na Frankolovem, kasneje je živel v Špitaliču in Novi Cerkvi. Iz virov izhaja, da je bil v svojem času najboljši pesnik samouk na Slovenskem. Čeprav je bil kmet brez visoke izobrazbe, je bil bistrega duha, dober gospodar in napreden politik, predvsem pa je imel duhovito pesniško in pripovedno žilico. Njegove epske pesmi prebujajo narodno zavest, so poučno naravnane, hkrati pa so dodatno začinjene s humorjem. V podobnem slogu je očetovo poslanstvo nadaljeval sin Janko, ki se je tako kot oče posvetil pisateljevanju in dopisništvu. Oba sta svoja iskriva in miselno napredna dela objavljala v takratnih časopisih in zbornikih, Matija Založnik pa jih je tokrat zbral na enem mestu v knjigi Iskriva Iskrača.

 

Predstavitveni dan

Avtor knjig je na predstavitveni dogodek poleg krajanov med drugim povabil celotno delovno ekipo, ki je sodelovala pri nastajanju knjig, najvišje predstavnike političnega in kulturnega življenja na Frankolovem in v občini Vojnik, sorodnike Iskračev, »kolege« iz viteških vrst reda svetega Jurija, poslanca državnega zbora Republike Slovenije iz Špitaliča ter predsednika KS Špitalič. Prijetno je bilo prisluhniti p. Branku Cestniku, ki je na slikovit način predstavil vsebino obeh »bukev«. Pisatelj je bil tudi tokrat deležen številnih čestitk in pohval za njegov »veliki met«. Prvi dve knjižni deli sta že našli svoje številne bralce, nedvomno jih bosta dobila tudi Iskriva Iskrača. Prav slednjo bodo z radovednostjo prebirali krajani Špitaliča, od koder izhaja Janko Iskrač - Drameljski. Matija je iskreno hvaležen vsem, ki »ga berejo«, saj je knjiga brez bralcev brezpredmetna. Ponosen je, da se lahko njegova dela tiskajo doma, v celjski Tiskarni Gracer, in ne kje v tujini, kot je danes praksa mnogih založniških hiš. Knjige so že v prodaji. Lahko jih naročite tudi na dvorcu Tabor v Višnji vasi, pri Matiji Založniku ali po telefonu na št. 041 630 335.

 

Tekst: Sonja Jakop

Foto: Dolfi Jakop

 

Oglejte si tudi