Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
15°C
9°C
Oceni objavo

Kramarski sejem s prikazom oglarjenja

Društvo TALON iz Frankolovega je imelo v nedeljo, 21. avgusta 2011, že deseti kramarski sejem s prikazom oglarstva. Za priprave in izvedbo so poskrbeli Dušan Selčan, naša člana Igor in Vlado ter Kristjan in Igor mlajši.
O oglarstvu govorimo takrat, če les segrevamo, tako da le-ta ne gori, ampak le poogleni oziroma se pretvarja v lesno oglje v kadeči kopi. Na vrhu je odprtina, skozi katero oglar postopoma daje drva v kopo. Ko se ogenj začne dvigati iz stržena, se kopa na vrhu zapre in pričenja se oglenitev ali kuhanje ogla. Temperatura mora biti od 240 do 280 stopinj Celzija. Kopa vsebuje tudi več odprtin ali zračnic, skozi katera se dovaja zrak. Ko je postopek končan, se oglje v enem dnevu oziroma čez noč ohladi (odvisno od količine oglja) in je pripravljeno za polnjenje v vreče.

Oglje se v zadnjem času uporablja predvsem za pripravo jedi na žaru, proizvodnjo posebnega jekla v železarstvu in v zdravstvu (pri zastrupitvah), umetniki pa ga uporabljajo za risanje in upodabljanje v črno beli tehniki. Nepogrešljiv je kot tiskarsko barvilo za fotokopirne stroje, ker pa ima veliko sposobnost vpijanja tekočine (tudi do 60%) se uporablja za razne filtre pri čiščenju vode in plinov.

 

Tako je bilo ob zelo sončni nedelji še dodatno poskrbljeno za toploto, saj se je ves dopoldan močno kadilo, ker so se cepanci pridno nalagali v kopo. Društvo TALON vedno poskrbi za dobro vzdušje in tudi tokrat je zato zaslužen domači ansambel TE PA TE pod vodstvom Matica Jošta. Dokazali so, da pridno vadijo in da tudi lepo zapojejo. Zahvaljujemo se jim za prijetno popestritev sejma.

 

Na naše povabilo se je odzvala tudi Joškova banda in s svojim programom priredila res prijetno vzdušje, kar so obiskovalci potrjevali z močnim ploskanjem. Društvo se jim zahvaljuje za sodelovanje in upamo, da se bodo našemu povabilu odzvali tudi v prihodnje.

 

Za žejne predvsem pa za lačne je bilo poskrbljeno. Omeniti moramo ogljarsko juho, ki jo je s pomočjo članic društva skuhala Gizela in je v tem vročem dnevu prav teknila, seveda pa ni šlo tudi brez čevapčičev, tako kot vedno na naših sejmih.

 

Na stojnicah so obiskovalci lahko kupili vse od domačega kruha Hilde Goršek, do slastnega peciva, bučnega olja in pestre ponudbe Vikice Pinter.

 

Da pa se oglje res lahko uporablja tudi v umetniške namene, je dokazala Vika, saj so obiskovalci, predvsem otroci, lahko risali z ogljem na poseben papir, društvu pa je gospa podarila sliko železne kope, ki je nastala na samem prizorišču, za kar se ji iskreno zahvaljujemo in še v prihodnje želimo veliko čudovitih slik.

 

Omeniti moramo, da društvo TALON letos praznuje deseto obletnico delovanja društva.

Hkrati je v nedeljo potekala finalna prireditev tekmovanja za POHORSKO COKLO na Rogli. Predsednica društva TALON  je bila vabljena na novinarsko konferenco, kjer bi društvo prejelo zahvalo za sodelovanje in izvedbo  v okviru prireditev  tekmovanja diatonične harmonike na Frankolovem, kjer se je pred leti pod  vodstvom nekdanje predsednice Grete Jošt in še vedno aktivnim Domnom Jevšenakom pravzaprav vse začelo in se izvaja še danes. Zaradi zasedenosti predsednice na kramarskem sejmu sta se podelitvi priznanja udeležili Jožica Kuzman in Dragica Mlinar.

 

Okoli trinajste ure se je zaključil deseti kramarski sejem in vse obiskovalce, pa tudi tiste, ki se tokrat našega sejma niso iz različnih razlogov uspeli udeležiti, vabimo na prihodnji sejem, ki bo drugo leto.

 

Na koncu se zahvaljujemo vsem članom in članicam društva in voditeljici za pomoč pri izpeljavi kramarskega sejma s prikazom oglarstva!

 

                                                                                                       Dragica Mlinar

 

 

Oglejte si tudi