Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Javšnik Frankolovčane »spravil v jok«

Letošnja pustna nedelja je na Frankolovo privabila številne ljubitelje narodno-zabavne glasbe, ki so se tokrat bolj kot s krofi lahko posladkali z vižami večinoma že uveljavljenih ansamblov, namesto maškar pa je za izdatno mero smeha poskrbel slovenski igralec in stand-up komedijant Matjaž Javšnik. Prireditev, ki že s svojim naslovom vabi k prijateljstvu, obiskovalcem nudi sprostitev in razvedrilo z etnično obarvano glasbo, ki po zaslugi vedno pogostejše glasbene izobrazbe instrumentalistov in pevcev dviga kakovost te glasbene zvrsti na vedno višjo raven.
Prireditev »Ostanimo prijatelji« se je na Frankolovem že trdno zasidrala, njen organizator, Prosvetno društvo Anton Bezenšek, pa si je v dobrih dveh desetletjih tudi nabral številne organizacijske izkušnje. V narodno-zabavnih vodah je prireditev dobro poznana, in kot leto za letom zatrjujejo mnogi nastopajoči, so navdušeni tako nad njeno organizacijo kot izvedbo. Ansambli se povabilu radi odzovejo tudi zato, ker ima koncert revialni značaj (ne tekmovalnega), kar pomeni, da se glasbene skupine predstavijo s skladbami po lastnem izboru. Letošnji nastopajoči so večinoma prinesli k nam glasbo s svojega področja Slovenije. Iz Notranjske je našel pot na Frankolovo ansambel Erazem, iz Postojne so jo primahali Akordi, Gorenjski kvintet je prišel iz Begunj na Gorenjskem, Svetlin iz Moravč, Vikend iz okolice Vinske gore, Poskočni muzikanti iz Slovenske Bistrice, Unikat iz Šentjurja, Klateži pa iz sosednje Nove Cerkve. Kot gostje prireditve so nastopili Veseli svatje, hitro vzhajajoča zvezda v gorenjsko-štajerskem sestavu. Pisano množico izvajalcev koncerta je v celoto povezal velik ljubitelj in izreden poznavalec slovenske narodno-zabavne glasbene scene, Tone Vrabl.

 

Ni dvoma, da je bila publika s slišanim in videnim zelo zadovoljna, odzivna in sproščena, tudi tokrat so nastopajoči njenim zahtevam po dodatkih z veseljem ugodili. Obiskovalci so si med dveinpolurnim koncertom za krajši čas res lahko spočili ušesa od glasbenih vibracij, vendar pa so jih morali takoj še bolj našpičiti, da so lahko sledili hudomušnim umotvorom in igralskim veščinam Matjaža Javšnika. Z izvirno in originalno predstavitvijo povsem življenjskih dogodivščin je gledalce nasmejal do solz. Njegov nastop bi lahko na kratko opisali: »Orng, pa dobr!«

 

Vsak večji projekt, zlasti če je izveden na amaterski ravni, mora imeti za seboj dobro organizacijsko, pa tudi finančno podporo. In ta prireditev jo ima v zvestih donatorjih, s strani občine in v članskih vrstah društva samega, sam obisk in uspeh prireditve pa to potrjujeta.

 

                                                                                             

                                                                                                                   Sonja Jakop

Oglejte si tudi