Oceni objavo

Glasbo ima v genih

Le redkim je dano, da se rodijo v družini, ki je že nekaj generacij prepojena z glasbo. Frelihovi so že dolgo poznani glasbeniki, Lovrov ded Emil Frelih je bil operni režiser, saj je režiral preko sto oper in izdelal tudi več kot šestdeset scenografij, Lovrov oče je bil učitelj glasbe, organist in zborovodja številnih zborov, z glasbo se ukvarjata tudi Lovrovi sestri. Ni čudno, da je Lovro Frelih, kljub mladosti, izvrsten glasbenik v širšem pomenu besede.

Lovro Frelih (rojen leta 1988) je po osnovni šoli obiskoval Škofijsko klasično gimnazijo v Šentvidu, kjer se je navdušil nad zborovskim petjem in prepeval v kar štirih pevskih zasedbah. To mu ni bilo zadosti, zato je svoje glasbeno znanje nadgrajeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer se je posvetil džez klavirju. Vseskozi ima veliko občutka za improvizacijo, to je se je pokazalo že takrat, ko je bil še organist v domači cerkvi.

Lovro Frelih je po rodu Ljubljančan, a ga je pot pripeljala na Celjsko, ko je pred desetimi leti prevzel vodenje Komornega moškega zbora v Celju. Zato si je svoj dom našel v Ilovci pri Vojniku in postal tudi učitelj klavirja ter džez klavirja na glasbeni soli v Celju in Domžalah. Trenutno vodi Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja in Vokalno skupino Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani ter je predavatelj zborovodstva na Orglarski šoli Sv. Jožefa v Celju. Je dvakratni udeleženec državnega zborovodskega tekmovanja Zvok mojih rok (2016 in 2022), kjer je bil lani v Mariboru polfinalist tekmovanja in prejemnik posebne nagrade za komunikacijo z zborom. Letos spomladi je bil polfinalist 3. mednarodnega tekmovanja zborovodij Aegis Carminis v Kopru. Kot pianist je sodeloval tudi v muzikalu Mamma mia. Vseskozi sodeluje z raznimi pevci zabavne glasbe kot korepetitor (Ana Dežman, Elda Viler, Eva Černe, Anja Strajnar, Tanja Pečenko, Ljudmila Frelih …). V zadnjem času pripravljata z ženo Tanjo Pečenko in gosti (Tanja Srednik, Maša Tiselj in Matic Dokler) koncert skladb iz muzikalov z naslovom »Pesmi hrepenenja«. Poleg glasbe se je posvečal tudi študiju klasičnih jezikov – latinščine in grščine ter študij končal v obdobju epidemije. V prostem času rad kuha in spoznava ljudi ter okolico, saj ima licenco za lokalnega turističnega vodnika v naši občini.

Lovro je prinesel v našo občino nekaj svežine na glasbenem področju, v kar smo se lahko prepričali že ob božičnem koncertu januarja in ob zadnjem koncertu v Kulturnem domu Vojnik, ki je bil 21. maja, ko sta z ženo Tanjo in gosti pripravila nepozaben koncert muzikalov. Tudi o Tanji Pečenko bomo še pisali.

Tekst: Jože Žlaus

Foto: Tanja Pečenko

Oglejte si tudi