Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Ustvarjajte vsako minuto življenja

Občina Vojnik je za obdobje od 2014 do 2018 pridobila certifikat Mladim prijazna občina. To pomeni, da občina načrtno obravnava področje mladih. Mladi so dejavni in se organizirajo. Občina skrbi za informiranje, zaposlovanje, izobraževanje mladih, uravnavanje stanovanjske politike in mobilnosti mladih. V tej rubriki vam želimo predstaviti mlade občane, ki so lahko v navdih vsem, ki se še podajajo na pot življenja. Prvega predstavljamo 22-letnega glasbenika Filipa Brezovška. Trenutno študira na Mozarteum Universität v Salzburgu.
Filip je glasbeno pot začel v nižji glasbeni šoli pri profesorju Simonu Mlakarju, na I. gimnaziji v Celju pa je opravljal srednjo glasbeno šolo. Rojen je v veliki družini, s katero so ob različnih priložnostih tudi peli. Še preden je začel hoditi v šolo in igrati klarinet, je na vsakem koncertu občudoval nastopajoče in si želel, da bi tudi on nekoč igral na odru. »Glasba je del mojega vsakdana. Velik del, iz katerega se učim in spoznavam življenje. Najboljše je, da lahko vsak dan ustvarjam in odkrivam nekaj novega,« je povedal Filip. Klarinet je začel igrati po zgledu starejšega brata. Tudi po 15 letih igranja bi še vedno izbral to glasbilo.

Po znanje k najboljšim umetnikom

Za študij v Salzburgu se je odločil zaradi tamkajšnjih profesorjev, kar je skoraj standardni odgovor vseh študentov, ki študirajo v tujini. Želel si je pridobiti znanje tamkajšnjih umetnikov. Dodeljen je bil k profesorju Wenzlu Fuchsu, ki je trenutni prvi klarinetist berlinske filharmonije, eden največjih glasbenih umetnikov. Bil je neizmerno vesel, da bo lahko od njega pridobival novo znanje. Filip pravi, da je študijski sistem enako zahteven kot pri nas ali kjer koli drugje. Opaža pa, da je v Avstriji nivo kulture veliko višji kot pri nas: »Mislim, da temu botruje internacionalnost, različne kulture in razmišljanja. Na Mozarteumu nas je več kot 60 odstotkov tujcev, ki smo prišli z žejo po ustvarjanju in dobri glasbi. Kar je edino pomembno.«

Ob bok velikim

Spisal in izvajal je že nekaj svojih del in kompozicij, kar mu je v velik užitek, sploh, ker je to ustvarjanje res pristno. Neskončno uživa tudi ob izvajanju tujih del, ker se lahko veliko nauči. Filip igra v raznih komornih skupinah, ustanavljajo tudi klezmer band, ki se ga zelo veseli. Nastopa z različnimi simfoničnimi sestavi. To sezono veliko igra tudi s Salzburg Philharmonie, s katero so bili konec oktobra na turneji na Kitajskem. S svojimi izkušnjami in znanjem Filip bogati tudi občino Vojnik. Pred tremi leti je začel organizirati Vojniške glasbene večere, kjer je povabil svoje glasbene prijatelje in znance, da so obogatili in razširili naša glasbena obzorja. Tudi prihodnje poletje in jesen bo zaznamovala dobra glasba. V prihodnosti načrtuje veliko vaj, koncertov, da počasi zaključi prvo stopnjo študija. »Najbolj uživam v igranju v orkestru ali komornih skupinah, takrat se imam s klarinetom najbolje,« je povedal Filip, ki bi v prihodnosti rad svoje znanje tudi delil.

Napredovati vsak dan

Filip opaža, da se preko YouTuba lahko vsakdo nauči nekaj zaigrati na glasbilo. Glasbo lahko ustvarjamo z raznimi namenskimi programi, na računalniku ali telefonu. Pri tem pa vidi pomanjkljivost v tem, da se v veliko skladbah zgodi ponavljanje melodije, baslinij ali ritma v nedogled. »To pripelje do prepisovanja, kjer ni nikakršnega širjenja domišljije. Takšen pojav opažam v vseh zvrsteh glasbe. Od te na radiih pa vse do umetniške in džezglasbe. Mlade in mlade po srcu bi nagovoril, da ustvarjajo vsako minuto življenja. Z glasbo ali s čimer se človek ukvarja.« Kako pa biti uspešen v glasbi? Filip je odgovoril, da je njemu bližje nedovršni glagol uspevati. »Najlepši del glasbe je, da lahko vsak dan ustvarjaš in s tem napreduješ,« je poudaril Filip in dodal, da je tudi v glasbi treba veliko delati in pri tem imeti potrpljenje, predvsem pa podporo bližnjih.

 

Tekst: Klara Podergajs
Foto: osebni arhiv

Oglejte si tudi