Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
1°C
JUTRI
4°C
-5°C
Oceni objavo

Iskreni otroški pogledi in navihani nasmehi

Martina Ošlak je mati dveh najstnic in je v vrtcu Mavrica v Vojniku zaposlena od leta 2008. Rada potuje in raziskuje nove kotičke in zanimivosti. Je tudi aktivna športnica, članica planinskega društva in turno-smučarskega kluba. V zimskem času veliko časa preživi na tekaških in turnih smučeh. V toplejših mesecih uživa v kolesarjenju, teku in planinarjenju. Tudi v službi se ji zdi povezanost s civilno družbo bistvena, zato v vrtcu sodelujejo z gasilskim, planinskim, čebelarskim, turističnim društvom, vsemi krajevnimi skupnostmi v občini in društvi, centrom za ponovno uporabo, knjižnico Vojnik in Šmartno, Domom starejših občanov, sosednjimi šolami, društvom Talon in kmečkimi ženami, z božičnim Vojnikom (razstava jaslic), razstavo risbic ...

V Vrtcu Mavrica Vojniku je bila sprva zaposlena kot svetovalna delavka, marca 2022 je bila imenovana na mesto vršilke dolžnosti ravnateljice, septembra istega leta pa je bila na podlagi predloga sveta zavoda izvoljena za ravnateljico. Službovanje v vrtcu jo veseli, rada dela v vrtcu, kjer ima priložnost biti med otroki, sodelovati s starši in zaposlenimi, z lokalno skupnostjo, društvi in drugimi deležniki, s katerimi se srečuje pri svojem delu. To je tisto, kar jo navdihuje in ji daje energijo za delo. Po njenem mnenju je najzgodnejše obdobje v življenju posameznika izredno pomembno, saj se takrat oblikuje otrokova osebnost in na tem področju lahko vrtec naredi izjemno veliko. Temeljno poslanstvo vrtca je pomoč staršem pri celoviti skrbi za otroke, izboljšanju kakovosti življenja družin in otrok ter ustvarjanju pogojev za razvoj otrokovih telesnih in duševnih sposobnosti. Delo s predšolskimi otroki je zanjo sanjski poklic, saj imamo pomemben vpliv na razvijanje otrokove osebnosti.

Poslanstvo izpolnjujejo skladno s kurikulumom za vrtce, ki je podlaga za delo strokovnih delavcev. V svoje delovanje v vojniškem vrtcu uspešno vnašajo tudi elemente različnih alternativnih konceptov, kar je vidno po skrbno pripravljenem okolju, materialih, dejavnostih vsakdanjega življenja, po samostojnosti otrok, individualnem pristopu vzgojitelja k otroku in vzgojiteljevemu opazovanju otrok, tudi po vnašanju elementov gozdne pedagogike. Po njenih besedah si za otroke tako vzgojitelji kot starši želijo, da zrastejo v samostojne, prijazne, delovne, poštene ljudi. S permisivno vzgojo, kot pravi, otrokom delamo veliko škodo, saj se posledice takšne vzgoje kažejo v razvajenosti otroka, nezmožnosti sprejemanja porazov, neobvladovanju svojih čustev, nepotrpežljivosti, nesamostojnosti in v težavnosti pri vzpostavljanju socialnih stikov.

Namesto ukvarjanja z vprašanjem kako vzgajati otroka in katera vzgoja je najbolj primerna, se ji zdi, da je najbolj pomembno, da smo otrokom dober zgled.  Zato je izrednega pomena, katere vzorce privzgojimo otroku že v zgodnjem otroštvu, saj bodo del njega vse življenje. Otrokom je potrebno meje postavljati od majhnega. Omogočiti jim moramo različne izkušnje, tako dobre kot slabe. Le tako se bodo počutili varne in se razvili v zdrave, samostojne in odgovorne osebe. Vrtec vidi kot prostor, ki z naravo vzgaja za življenje, spodbuja celostni osebnostni razvoj otrok, samostojnost, radovednost in ekološko zavest.

Vedno se bo zavzemala, da bodo odrasli v vrtcu ustvarjali okolje, v katerem bodo vzpodbujali raziskovanje, ustvarjalnost in otrokom omogočene neposredne izkušnje, skozi katere bodo dobili odgovore na svoja vprašanja o sebi in svetu, ki jih obdaja. Pozitivna delovna klima in prijetni odnosi so pogoj za razvijanje vseh potencialov, otrok in zaposlenih. Prizadeva si, da živijo vrednote zaupanja, strokovnosti, inovativnosti, spoštovanja, povezanosti, sodelovanja, zavzetosti in odgovornosti. Le s tem smo lahko pozitivni zgled našim otrokom.

Tekst: Nuša Lilija

Foto: Lea Sreš

Oglejte si tudi