Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Turizem na Kmetiji Hrovat

Obisk in bivanje na Turistični kmetiji Hrovat v Lipi 6 pri Frankolovem pomeni popoln odmik od vsakodnevnega vrveža, hrupa, onesnaženja in pomeni tudi možnost preživljanja dopusta v mirnem, neokrnjenem okolju pod Kislico in Špičastim vrhom. Kmetija leži na 650 m nadmorske višine in gostom ponuja pristen stik z naravo. Gostom sta na razpolago dva apartmaja, ki sta opremljena z naravnimi materiali in ponujata popoln odmik od mestnega vrveža.

Družina Hrovat je okoli štiri hektare veliko kmetijo kupila pred 18 leti. Lotili so se obnove, izkoristili naravne danosti in eno izmed poslopij preuredili za bivanje gostov. Jernej Hrovat, strojni tehnik, mlad in zagnan nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, se je pred petimi leti skupaj z bratom odločil za turizem. Da je kmetija urejena, imajo zaslugo vsi družinski člani, ki se podpirajo, si delijo delo in uresničujejo Jernejeve ideje o razvoju kmetije. Oče Bojan, mama Vesna in brat Blaž so zaposleni, pa vseeno vsi sodelujejo pri delu na kmetiji.

Samo naravne lepote, lega in gostoljubje so premalo, da bi ljudje izbrali za oddih ravno njihovo kmetijo. Obiskovalci tukaj stopijo v svet popolnega odklopa, živijo ob gozdu, med jeleni, pavi, gosmi, pegatkami, račkami in kokošmi vseh vrst. Na kmetiji sobivajo tudi psi, mačke, emuji, grlice, prepelice, fazani, golobi, zajci in svinje. Na kmetiji se ukvarjajo z valjenjem perutnine, ki gre v prodajo po vsej Sloveniji. Domače sadje predelujejo v jabolčni sok, bezgov sirup, kis, slivovko in viljamovko. V rastlinjaku je vedno dovolj zelenjave, ki si jo gostje lahko naberejo za pripravo hrane v apartmaju. V sezoni obiranja sadja ponudijo možnost samostojnega obiranja jabolk, gostje si lahko sami naberejo ozimnico.

Gostje imajo na razpolago dva popolnoma opremljena apartmaja, za 4 in za 6 oseb. Za obisk kmetije se odločajo predvsem gosti iz velikih mest, ki so željni miru. Prostori za bivanje so udobni, lepo opremljeni in omogočajo ljudem popolno sobivanje z naravo. Kmetija se oglašuje kot butična, saj se posvečajo vsakemu gostu posebej. Gostoljubje celotne družine, udobno bivanje, lokacija, nedotaknjena narava, možnost izletov po Sloveniji, številne poti in pešpoti po okoliških vaseh in hribih, vse to so stvari, ki gosta pripeljejo na Turistično kmetijo Hrovat.

Ponujajo in organizirajo tudi oglede kmetije za izvedbe naravoslovnih dni za osnovnošolce, tabornike, planince, družine in šole, da spoznajo delo z živalmi in odnos do dela na kmetiji. Jernej Hrovat, 24-letni nosilec dejavnosti na kmetiji, ima še veliko načrtov. Za lažji ogled okolice Frankolovega bodo imeli gostje na razpolago električna kolesa, kar bo povečalo njihovo mobilnost. Roko na srce, kolesarjenje z navadnimi kolesi je v teh hribih primerno samo za resne kolesarje. Družina želi izboljšati dodatne storitve inaktivnosti za goste, načrtujejo tudi izgradnjo otroških igral, razglednega stopla in velnesa.

Jernej Hrovat Butično kmetijo Hrovat trenutno oglašuje preko spletne portala Booking.com. Če jih želite obiskati, si ogledati njihove živali, ali preživeti nekaj dni v njihovih apartmajih, se dogovorite na e-mail jernej.hrovat@gmail.com.

Veseli bodo vašega obiska.

Tekst in foto: Lea Sreš, osebni arhiv

 

Oglejte si tudi