Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Protipoplavni ukrepi v občini Vojnik

V okviru projekta Zagotovitev poplavne varnosti na porečju Savinje - lokalni ukrepi so predvideni tudi ukrepi v občini Vojnik. Na reki Hudinji se bodo izvajali visokovodni zemeljski nasipi (nasip ob levem bregu Hudinje), ki bo varoval poselitev ob cesti Celje - Vojnik pod naseljem Arclin, na desnem bregu se bo izvedlo nadvišanje ceste med Arclinom in območjem Klinčevega jezu, na območju Arclina pa še lokalni nasipi ter visokovodni zidovi za zaščito poselitve. Za povečanje pretoka na območju mostu v Arclinu se bo na levem bregu Hudinje, tik ob obstoječem mostu, zgradila inundacija. Vrednost vseh del v občini Vojnik znaša 3.676.000 EUR, investitor je v celoti Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
SUHI ZADRŽEVALNIK TOMAŽ 1 in 2

 

Za zagotavljanje poplavne varnosti Vojnika sta v izvajanju dva suha zadrževalnika na potoku iz Tomaža. Z izgradnjo pregrad se bo zmanjšal odtok iz pregradnega prereza na vrednost 50 l/sek. Na kanaliziranem delu potoka pa so predvidena sanacijska dela. Zadrževalnika imata volumen 28.300 m3, sta pa izredno pomembna, saj zmanjšan odtok skupaj z ostalo meteorno vodo iz dolvodnih prispevnih površin predstavlja ravno maksimalen pretok, katerega še prevaja obstoječa cev.

Pregrada »suhega zadrževalnika Tomaž 1 in 2« je dimenzionirana na osnovi analiz in optimizacij, ki so bile narejene v hidrološki študiji. Z analizo in optimizacijo dogodka s povratno dobo 100 let je bil določen maksimalni konstantni iztok 0.05 m3/s, kar pomeni da se polnjenje zadrževalnika začne, ko je v pregradnem prerezu presežena ta vrednost.

Kota visokovodnega preliva za zadrževalnik je bila določena na podlagi dosežene maksimalne gladine s simulacijo zadrževanja visokovodnih valov (tudi z upoštevanjem zadrževalnika Tomaž 2)  s povratno dobo 100 let in konstantnega talnega izpusta 0.05 m3/s. Za določitev maksimalne gladine v zadrževalniku je bila izvedena simulacija zadrževanja visokovodnih valov (tudi z upoštevanjem obratovanja zadrževalnika Tomaž 2) s povratno dobo 5000 let in blokiranega talnega izpusta (Q=0 m3/s) ter širino visokovodnega preliva 4 m.

 

Karakterističen prerez pregrade SZ Tomaž 1:

-          širina krone nasipa 4,0 m,

-          naklon brežin na zračni in vodni strani je 1 : 2.8,

-          z ozirom na lego okoliškega terena sta predvidena dva jarka ob nožici nasipa, in sicer na minimalni globini, da ni direktne povezave s prodno podlago,

-       material za vgradnjo v pregrado so predvideni prodno peščeni in meljasti materiali,

-       pregrada se izvede do hribinske podlage, ki je na globini cca. 3 m,

-       tesnenje vodne pregrade na vodni strani z Bentonitno polstjo.

 

Karakterističen prerez pregrade SZ Tomaž 2:

-          širina krone nasipa 4,0 m,

-          naklon brežin na zračni in vodni strani je 1 : 2,8,

-       material za vgradnjo v pregrado so predvideni prodno peščeni in meljasti materiali,

-       pregrada se izvede do hribinske podlage, ki je na globini cca. 1,1 m.

-       tesnenje vodne pregrade na vodni strani z Bentonitno polstjo BENTOFIX NSX 5300 ali ustrezna druga z enakimi karakteristikami.

 

Objekt je predviden za možno zadrževanje visokega vala, optimalno obratovanje in zagotavljanje varnosti pred prelivanjem nasipa. Objekt je armirano-betonska konstrukcija z vgrajeno hidromehansko opremo. Projektiran je tako, da so pri normalnih odtočnih razmerah zapornice odprte, možen je odtok vode brez zajezitve. Pri pretokih, večjih od 50 l/s, se zapornice začnejo zapirati. Ob nastopu visokih vod se voda v zadrževalniku dviga. V primeru, da se začne gladina dvigati tudi nad koto Q100, se zapornice začno odpirati. Odpiranje je predvideno ne glede na pretoke nizvodno od zadrževalnika, saj gre že za varovanje pred prelivanjem nasipa.

 

Varnostni preliv je predviden za primer nastopa katastrofalno visokih voda (Q5000). Visoke vode se odvajajo preko zaporničnega objekta, del vode pa preko bočnega preliva širine 4 m. Preliv je predviden na koti 288.30, to je 1,00 m (Tomaž 1), in koti 300.80, to je 0,95 m (Tomaž 2) pod vrhom nasipa. Prelivanje preko nasipa bo samo v izrednih razmerah, pri dotokih, večjih od cca Q100.

Ureditev brežin v zaplavnem prostoru je predvidena zaščita brežin s kamnito oblogo. Peta obloge se vkoplje v dno struge in se zaščiti s kamni premera od 0,6 do 0,8 m. Kamnita obloga po brežini se gradi iz kamna premera od 0,3 do 0,8. Desna brežina je na posameznih odsekih v naklonu tudi do 1 : 1,2, tam se zaščita uredi iz kamnov v betonu. Uporabi se kamen premera 0,5 do 0,8 m. V kamnito oblogo iz kamna je potrebno vgraditi izlivke za zaledne vode.

Prestavitev ceste

Pregradni nasip je predviden preko lokalne ceste. Predvidena višina pregrade je cca. 6 m na lokaciji ceste, zato je potrebno cesto ustrezno prestaviti. Obstoječa lokalna cesta se uporabi za dostop do podslapja pregrade. Prestavitev ceste se izvede v dolžini 150 m. Lokalna cesta do višje ležečih stanovanjskih objektov se bo speljala severno nad pregrado po pobočju in se po cca. 150 m navezala nazaj na obstoječo cesto. Odvodnja zalednih vod se spelje preko betonskih kanalet v vtočni jašek ter preko prepusta dn 600 v potok. Iztok prepusta se izvede s tipsko iztočno glavo. Iztok se zavaruje s kamnom v betonu.

Vrednost naložbe v zadrževalnika znaša 1.255.000 EUR, dokončanje del pa je predvideno v maju 2014.

 

INUNDACIJA NA LEVEM BREGU HUDINJE V ARCLINU

Izgradnja inundacijskega objekta na cesti Arclin – Lešje, ki poteka nad razlivnim območjem vodotoka Hudinje bo prav tako zgrajen v sklopu zagotovitve poplavne varnosti na porečju Savinje. Z novim objektom se bo omogočil neoviran pretok reke Hudinje, tudi ko bo prestopila bregove. Inundacijski objekt se bo na eni strani navezal na obstoječi most pri Novakovem jezu, na drugi pa na protipoplavni nasip. Pri tem se na lokaciji odstrani obstoječ prepust, ki se nahaja na mestu nove inundacije in obdela navezavo novega objekta na obstoječ most z rušitvijo njegovih krilnih zidov in dela temelja.

Inundacijski objekt je zasnovan kot integralno armirano betonska konstrukcija, ki v radiu (R = 50 m) premošča inundacijo vodotoka Hudinja v treh poljih svetle dolžine 9,9 m x 10,1 m x 10,1 m ter širine 7,0 m. Skupna dolžina mostu znaša 31,2 m. Podporno konstrukcijo sestavljata krajna opornika debeline 0,7 m ter dva vmesna stebra dimenzije 3,6 x 0,7 m z višino 5,0 m. Temeljenje se v celoti izvede na pasovnih temeljih debeline 0,7 m. Navezava inundacijskega objekta na obstoječ most poteka preko dilatacije tako, da se omogoči nemoteno gibanje obeh konstrukcij. To je tudi ločnica med inundacijskim objektom in bodočim novim mostom, ki bo omogočal nadaljevanje ceste preko Hudinje v širini 5,5 m.

Inundacijski objekt je samostojna konstrukcija, ki se lahko izvede samostojno, katere izvedba bistveno izboljša pretočno sposobnost Hudinje na območju premostitve in s tem bistveno izboljša poplavno varnost območja.

Dela se bodo izvajala v letu 2014, investicijska vrednost teh del pa znaša 2.350,00 EUR.

 

Boštjan Švab

Oglejte si tudi