Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

S pomočjo projektov do novih uspešnih zgodb v lokalnih okoljih

Projekti, ki se izvajajo v okviru Lokalne akcijske skupine (LAS) Raznolikost podeželja delujejo povezovalo, sodelovalno, pomagajo združevati ljudi, prav tako skrbijo za razvoj podeželskih območij. Bi znali prepoznati, katere novosti v vašem kraju so del teh projektov? Kar nekaj jih je namreč že uspešno zaključilo svoje poslanstvo, obetajo se tudi novi.
Eden izmed njih je projekt Čebela bere med, pri katerem sta sodelovali tudi Občina Štore in Knjižnica Laško. Cilj projekta je bil usmerjen v izobraževanje o pomenu čebel za okolje in našo prihodnost ter v nakup informacijsko-komunikacijske in knjižnične opreme, pripravo čebelarskega kotička, slikanice in vsebine za priročnik o uporabi informacijskih virov za ranljive skupine.

Rezultati uspešnih zgodb so med drugim vidni tudi po zaključku projekta Skozi učni vrt do podjetniških idej. V sodelovanju z Občino Vojnik je nastal skupni prostor, ki služi kot učni vrt, prav tako pa je na tem mestu vse pripravljeno za to, da se bodo tam lahko odvijali različni dogodki, delavnice, izobraževanja … V okviru projekta so tam zasadili sadno drevje, medovite rastline, obnovili so skoraj 100 let star vodnjak, promocijske aktivnosti pa so bile usmerjene v pomen samooskrbe in trajnostnega razvoja podjetništva na podeželju. Na učnem poligonu si bodo lahko potencialni sadjarji ogledali, kako pravilno oskrbovati sadno drevje in skozi izvedene delavnice, primere dobrih praks in izobraževanj prepoznali nove podjetniške priložnosti na podeželju.

Sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj so prispevala tudi k uresničevanju ciljev projekta Laška hiša iz preteklosti v sedanjost, in sicer od ureditve objekta kulturne dediščine in njegove zunanje ureditve, do pridobitve opreme in eksponatov. V prenovljenem prostoru Laške hiše, ki je namenjen izvajanju kulinaričnih dogodkov, bodo na voljo degustacije lokalnih jedi in pijač, hkrati pa bodo na tem mestu lahko obrtniki na ogled postavili tudi svoje rokodelske izdelke. Prav tako je urejen zeliščni vrt, ki je kot nalašč primeren za izvajanje zeliščarskih delavnic. Vse našteto, skupaj s ponudbo ogledov in izletov ter prodajo izdelkov mreže lokalnih ponudnikov, bo nedvomno še dodatno popestrilo turistično ponudbo Laškega.

Mreža lokalnih ponudnikov pa se ustvarja skozi zgodbe lokalnih kmetij tudi v projektu Aktiviranje urbanih območij. Namen projekta je predstavitev lokalne ponudbe prebivalcem urbanih območij LAS Raznolikost podeželja ter vključevanje ranljivih skupin, predvsem oseb s posebnimi potrebami in mladih, v družbo.Poleg tega je poudarek na pripravi promocijskih zgodb (fotografiranje, snemanje) za predstavitev ponudbe lokalnih pridelovalcev ter organizaciji prireditev z namenom spodbujanja uporabe lokalne hrane v šolah in vrtcih.

Prva prireditev se je že odvila v Občini Štore, kjer je bilo organizirano Martinovanje. V sklopu tega projekta se obeta še en zanimiv dogodek, in sicer v času tradicionalne prireditve Občine Vojnik – Božični Vojnik, 17. decembra 2022, med 16. in 20. uro. Lokalni pridelovalci, vključeni v projekt, bodo tam imeli možnost na stojnicah predstaviti svoje zgodbe, ponudbo svojih pridelkov in izdelkov.

Imate idejo? Morda jo lahko uresničimo skupaj …

S prihodnjim letom pričenjamo s pripravo nove Strategije lokalnega razvoja območja in oblikovanjem novega LAS, zato vodilni partner LAS Raznolikost podeželja – družba Simbio že intenzivno zbira projektne ideje in predloge različnih lokalnih akterjev za novo programsko obdobje 2023-2027.

Sodelujete lahko tudi vi in dodate svoj kamenček v mozaik sooblikovanja nove strategije in projektov, s pomočjo katerih bi morebiti poskrbeli za boljši razvoj lokalnega okolja, ohranjanje ali obnavljanje kulturne in naravne dediščine na podeželju, za izobraževanje ranljivejših skupin, spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, večjo prepoznavnost vaših storitev ali izdelkov in še mnogo več.

Zato se boste lahko vsi (kmetije, fizične osebe z dopolnilno dejavnostjo, društva idr.), ki bi želeli podati svoja mnenja, izpostaviti izzive, potrebe in posebnosti vašega območja, predlagati strateške cilje, ali izvedeti več o tem, kako pridobiti nepovratna sredstva evropskih skladov,udeležili vrsto delavnic na to temo. Imeli boste možnost, da podate predloge za oblikovanje vizije, strateških ciljev in ukrepov v prihodnosti razvoja območja in delovanja LAS Raznolikost podeželja. Na ta način se bo tudi v bodoče spodbujal nastanek novih partnerstev, oblikovanje novih projektnih idej, krepitev sodelovanja in tkala se bodo nova prijateljstva. Slednje ni zanemarljivo, saj na temelju povezovanja, zaupanja in medsebojnih simpatij nastajajo najboljše zgodbe o uspehu. Postanite njihov soavtor!

 

LAS Raznolikost podeželja

Naložbe sofinancirajo Republika Slovenija, Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja.

 

Oglejte si tudi