Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Občina Vojnik sodeluje v projektu ŽIVI LABORATORIJI ZA ZERO WASTE

LAS Raznolikost podeželja je v sodelovanju s partnerji z območja septembra 2023 začel izvajati skupen projekt pod naslovom »Živi laboratoriji za ZERO WASTE«.

Osrednji namen projekta je skozi mrežo pilotnih iniciativ, praktičnih primerov (živih laboratorijev) prikazati primere trajnostnih rešitev za uresničevanje ciljev, ki jim sledi gibanje »Zero waste« in trajnostni model gospodarjenja z naravnimi viri, ki se prepoznava pod imenom krožno gospodarstvo. Projekt bo hkrati prispeval k spodbujanju inovativnih in modernih praks ohranjana naravnih virov ter s tem omogočal izboljšanje in varovanje okolja. 

Skupna vrednost projekta znaša 139.610,21 EUR, od tega 120.640,23 EUR upravičenih stroškov. Predviden znesek sofinanciranja projekta iz naslova Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) znaša 102.544,20 EUR. Projektne aktivnosti bodo v dveh fazah, predvidoma bodo dokončane decembra 2024.

Javno podjetje Komunala Laško, d. o. o., in Občina Vojnik bosta v sklopu projekta opravili nakup uličnih zbiralnikov za odpadno jedilno olje, ki bodo locirani v Občini Laško in Občini Vojnik ter izvedli nakup posod za zbiranje odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih. Zadruga KonopKo, z. o. o., so. p., bo z načrtovanimi projektnimi aktivnostmi zgradila biokompostno stranišče na kmetiji Vrhivšek ter izvedla predavanja na temo naravne gradnje z uporabo naravnih virov – lesa in konopljine slame (konopljin beton). Pri tem bo, v obliki prispevka v naravi, Rudolf Ramšak nudil pomoč pri gradnji biokompostnega stranišča (dobava lesa, zemeljska, gradbena, krovska, tesarska in zaključna dela). Projektni partnerji Zavod Celeia Celje, STIK Laško, Turistično društvo Vojnik in Društvo vinogradnikov in kletarjev Polič Štore bodo v medsebojnem sodelovanju vzpostavili model in pogoje za izvajanje trajnostnih prireditev na območju LAS. S tem namenom bodo nakupili povratno embalažo – ekokozarčke ter izvedli pilotne prireditve ob upoštevanju načel Zero Waste. STIK Laško bo za ta namen vzpostavil tudi ekopralnico, ki bo namenjena za pranje povratne embalaže – ekokozarčkov na območju LAS. Matija Božnik, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji, bo z vzpostavitvijo sistema ponovne uporabe odpadne vode, ki nastane pri sušenju sadja, za namakanje ekološkega sadovnjaka, v obliki učilnice na prostem predstavil trajnostni način gospodarjenja z vodo in izvedel vrsto naravoslovnih dni za osnovnošolsko populacijo. Projektne aktivnosti se bodo izvajale v sodelovanju z Osnovno šolo Vojnik, PE Socka, ki bo na primeru učne kmetije po načelih Zero waste tudi aktivno sodelovala pri pripravi učnih vsebin delovnih zvezkov. Učenci se bodo lahko seznanili s cilji in načeli gibanja Zero Waste kot tudi pomena krožnega gospodarstva in trajnostne potrošnje. Učne vsebine bomo dopolnili s pomenom lokalne samooskrbe in pravilnega ravnanja z odpadno hrano.

Vodenje in koordiniranje projekta bo izvajal LAS Raznolikost podeželja. Zainteresiranim deležnikom bo omogočil ogled dobrih praks trajnostnih rešitev Zero waste, pripravil strokovna učna gradiva o načelih Zero waste in krožnega gospodarstva ter prispeval k promociji in diseminaciji projekta. Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja: Evropa investira v podeželje. Spletna stran: Evropske komisije, namenjene EKSRP, spletna stran: Program razvoja podeželja

Povzela: Petra Pehar Žgajner

Oglejte si tudi