Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vojnik
JUTRI
23°C
8°C
PON.
23°C
8°C
Oceni objavo

Ekipi prve pomoči občine Vojnik in občine Dobrna

Marca in aprila 2019 se je 17 gasilcev in gasilk GZ Vojnik-Dobrna izobraževalo za naziv bolničar. Izobraževanje je potekalo v prostorih PGD Nova Cerkev in se jim ob tej priložnosti zahvaljujem. Prav je, da se zahvalim tudi predavateljem in inštruktorjem Rdečega križa Slovenije, Območnemu združenju Celje, ki so svoje znanje in izkušnje iz resničnih dogodkov delili z našimi gasilci, saj vemo, da se največ naučimo iz prakse. Seveda gre zahvala tudi 17 gasilcem, ki so se redno udeleževali 70-urnega tečaja in so tako namenili svoj prosti čas za korist nas vseh, občanov in občank obeh občin. Ne nazadnje pa je treba poudariti pripravljenost obeh občin, Vojnik in Dobrna, ki sta finančno podprli projekt. Hvala!

 

Slušatelji so opravili 70 ur, ki so vključevale teorijo in prakso. Izurili so se v oskrbi najrazličnejših poškodb in bolezenskih stanj, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju in kot gasilci na intervencijah. Zato menim, da je izvedba tega izobraževanja naložba v našo varnost. Ob zaključku izobraževanja so morali svoje pridobljeno znanje pokazati v teoriji in praksi. Praktično so morali znanje pokazati pred budnim očesom tričlanske komisije. Kot ekipa pod vodstvom člana, ki je povezovalni člen med člani, ki delajo na terenu, in operaterjem na Regijskem centru za obveščanje, so morali oskrbeti dva ali tri poškodovance oz. obolele, jih pravilno pripraviti za transport ter poznati vrstni red prevoza obolelih oz. poškodovanih.

 

Na dan teoretičnega izpita in praktičnega preverjanja sem bila prisotna in navdušena nad njihovim pridobljenim znanjem in iznajdljivostjo, saj se moramo zavedati, da v resnični situaciji nimamo zmeraj pri roki torbe za prvo pomoč, nosil, opornic in drugega materiala, s katerim bi oskrbeli poškodovanca. Vsem, ki so opravili izpit in pridobili naziv bolničar, iskreno čestitam z željo, da znanje čim manjkrat uporabijo v resničnih situacijah, ga redno obnavljajo in preverjajo ter dopolnjujejo v okviru izobraževanj in preverjanj usposobljenosti ekip prve pomoči.

 

Na Dobrni je 1. 6. 2019 potekalo XXV. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa, ki sta se ga udeležili dve ekipi, ki sta se usposobili v okviru GZ Vojnik-Dobrna. Na štirih delovnih točkah, kjer so bile poškodbe realno prikazane, so morali v desetih minutah oskrbeti različno število poškodovanih in jih pripraviti za prevoz v bolnišnico. Seveda vse pod budnim očesom ocenjevalcev. V takšnih realnih situacijah se pokaže, kako skupina deluje kot ekipa v stresnih situacijah, kako uspešen je vodja ekipe pri vodenju in usmerjanju članov, kako iznajdljiv je vsak posameznik. Naj poudarim, da je namen tega preverjana res preveriti znanje in delovanje ekipe ter da je uvrstitev drugotnega pomena. 

Ekipama se zahvaljujem, da sta se udeležili preverjanja ter jima čestitam za pokazano znanje!

Tekst: Martina Težak
Foto: Stanislav Pečnik 

Oglejte si tudi