Oceni objavo

Pomoč ljudem v času poplav

Rek "Narava se maščuje," sem slišala že kot otrok. Da bo tako hudo, pa verjamem, da nihče še sanjal ni. Toča in neurje sta klestila marsikje in tudi našo občino je toča močno prizadela. Neurje je odkrivalo strehe, drevesa so padala kot tanke šibe. Zgrozili smo se, ko smo spremljali neurja po Sloveniji. Odnašalo je hiše in avtomobile, plazovi so podirali vse pod seboj, reke pa so si utirale svoje poti. Nepopisen občutek nemoči ljudi.

Razdejanje je v naša srca vlilo strah in nemoč. Sočustvovali smo z ljudmi in le misel po pomoči nas je tolažila. Predsednica invalidov Žalec, Nataša Privošnik, je iskala nekoga, ki ima brezglutensko dieto. Na pomoč je takoj priskočila Majda Jelen. Z Natašo in Zdenko Jan smo se podali proti kmetiji Ročnik, kjer je bil štab in kjer je vzletal helikopter s hrano ter jo vozil na območja, ki so bila odrezana od sveta. Z Natašo sva pozvali invalide, prijatelje in sosede k pomoči. Odziv je bil neverjeten, hrane in prepotrebnih higienskih pripomočkov se je nabralo za tri avtomobile. Vse darove smo odpeljali v štab v Savinjsko dolino. S predsednikom ZDIS in predsednico ZDUS smo nato obiskali še invalide in upokojence Mozirja ter jim oddali nekaj hrane, čistil in pripomočkov.

Iz štaba se je pokazala potreba po pripomočkih in hrani v Črni na Koroškem, zato smo se z Nino Mlinar, svetnico KS Vojnik, in Natašo Privošnik, z dvema avtomobiloma podale v kraj, ki je bil komaj prevozen. Ja, kolena so se šibila, a želja, da pomagamo, je bila močnejša kot strah. Pogovori s prizadetimi so nam privabili solze v oči. Hude zgodbe, a pogled na prostovoljce nas je radostil. Plazovi, uničeni avtomobili, grozni kupi gramoza in zemlje ... vse to je spominjalo na vojno, potres. Obiskale smo še VDC, pozdravile uslužbence in otroke ter jih obdarile z darovi.

Na poti domov nas je spremljala hvaležnost; hvaležnost, da imamo streho nad glavo, da imamo topel dom, ki so ga mnogi izgubili.

Hvala vsem, ki ste na kakršen koli način pomagali. Spoštovani vsi, stopimo skupaj, ne pozabimo nanje, pomagajmo pa tudi našim krajanom, ki so utrpeli ujmo in imajo veliko škodo.

Kako lep je občutek, da v nesreči nisi sam; hitra pomoč, topel objem in stisk rok delajo čudeže.

Srečno z roko v roki.

Dragica Mirnik, predsednica MDDI

Oglejte si tudi